vrijdag 21 augustus 2009

Breien, haken en naaien


Voor drie ramen heb ik vouwgordijnen genaaid. Je kunt ze ook wel kopen, maar dan moet je ze op maat laten maken, want vouwgordijnen kun je niet gewoon smaller maken zoals rolgordijnen, en laten maken valt iets buiten mijn idee van wat betaalbaar is. Bij de Kwantum kocht ik stof die redelijk verduistert, en met hulp van mijn "groot gordijnenboek" heb ik zowaar drie vouwgordijnen in elkaar geknutseld, compleet met latjes door tunneltjes. Zelf maken is niet altijd meer zo lonend, want koop maar eens zo'n kikkertje waar je het optrekkoord aan kunt vastzetten... Bij de grotere bouwmarkten vind je ze niet, en op internet kosten ze toch al snel 14 euro per stuk! Tot ik gelukkig bij de Formido kikkertjes kon kopen voor 2 euro per 2. Dat klinkt een stuk beter!
Bij de bestelling stof die ik een poosje geleden had gedaan, zat ook 25 meter witte organza - doorschijnende stof, bedoeld als draperie om de ramen met vouwgordijnen heen. Een daarvan hangt inmiddels, al zit het nog wel aan de rol; die ligt op de grond onder het raam. De andere moeten nog wachten op hun gordijnroede, aan het ophangen daarvan waag ik me maar niet - verschil in taken moet er zijn, niet?


Deze handwerkjes kwam ik ook weer tegen. Omdat het zo lang geleden is dat ik ermee bezig was, wist ik van allebei niet meer hoe het moest... Gelukkig kon ik opzoeken waar ik de steken vandaan had, en nu kan ik weer af en toe nuttig bezig zijn als ik even op de bank zit - als Chris zich niet tussen mijn brei/haakwerk en mijzelf op mijn schoot wurmt... Zoals een oude kennis van mij lang geleden zei (ze was nog van de 19e eeuw): een vrouwenhand staat nooit stil.
Wie wil weten wat het voor moet stellen: het breiwerk wordt een handschoen - waarschijnlijk maak ik er daarna nog één - zonder vingers, waarmee ik in de winter makkelijk de kranten kan bezorgen. Het haakwerk is een brede sjaal, luchtig maar toch warm, en gehaakt in een soort luiewijvensteek, netstokjes genoemd. Deze steek heb ik gevonden in een hééél oud haakboek, dat ik van mijn oma heb geërfd. Leuk die boeken, je ziet dat het allemaal weer in komt.

4 opmerkingen:

hartelijk zei

Tjonge Karien, wat een creativiteit!
Petje af hoor!!

Nellie zei

Een vrouwenhand en een paardentand...

Yukiko zei

Ik kan het echt niet, een naaimachine hanteren. Althans, ik heb het nooit serieus geprobeerd - gaat lastig zonder naaimachine. Ik hou op zich wel van handwerken, met wol en vilt en zo, maar zo'n naaimachine is niks voor mij.

Vind het overigens wel knap.

P.S. i.p.v. kikkertjes had je bijv. ook twee lange spijkers kunnen nemen. Daar kun je ook het koord omheen wikkelen. Als je die vervolgens in de kleur van de muur/raamkozijn schildert ziet dat er heel aardig uit en het kost bijna niks.

Judy zei

wat ben jij creatief, en dat je nog tijd vind voor zoveel activiteit naast al je andere bezigheden.

Kun je het patroon van het maken van de luie wijven haaksteek alias netstokjes beschrijven?

Ik vind ze prachtig!