zaterdag 24 oktober 2009

Tip voor chaoten


Vandaag heb ik gezinsbreed een van de tips van De Huishoudcoach ingevoerd: het 10-minutenrondje. Na het avondeten hebben we de kookwekker ingesteld op 10 minuten, en elk gezinslid heeft die tien minuten lang rondslingerende spulletjes opgeruimd. Nou, die houden we erin! Voor iedereen zichtbaar resultaat, overzichtelijk want tien minuten, en iedereen voelt zelf ook wel aan dat tien minuten meehelpen helemaal niet te veel gevraagd is. De keerzijde van ontspannen huishouden is gewoon dat het gemakkelijk een troep blijft, en je kunt dat nog zo onbelangrijk vinden, op een gegeven moment gaat het tegen je werken: de kinderen willen niet meer meehelpen, en in tijden van vermoeidheid ga je steeds verder achterlopen. André dringt er al tijden op aan dat ik een hulp in de huishouding neem, maar daar zitten ook meer kanten aan, áls je al iemand vindt. Daarom ben ik nu bezig om in kaart te brengen wat de oudste kinderen hier ook kunnen doen, op basis van hoe lang ik er zelf mee bezig ben. Bijvoorbeeld: een kwartier om de keukenvloer te zuigen en daarna te dweilen, twintig minuten voor de nieuwe badkamer, een kwartier voor het zuigen van de trappen en de overlopen, etc. Daar hangen we dan een uurloon aan (ik weet nog niet precies welk), en dan moeten we toch aan de gehate schema's... Om de dag de keukenvloer, elke dag de wc beneden, elke week de badkamer, etc. etc. etc. etc. etc. Vandaag dus begonnen met het rondje van tien minuten opruimen - onbezoldigd - en met het lijstje dat ik voor mezelf gemaakt had om elke dag te doen, en waaraan ik mij ondanks andere verplichtingen en vermoeidheid toch heb gehouden, geeft dat toch een fantastisch gevoel. Misschien gaat het huishouden hier ooit nog eens op rolletjes!
Het boek is trouwens een aanrader voor chaoten; op internet kun je waarschijnlijk voldoende inhoudelijke informatie daarover vinden.

5 opmerkingen:

menrike zei

Hmm... misschien moet ik het ook maar eens aanschaffen...

huize steen zei

Ja wat een goed idee !! Ga het maandag gelijk proberen :-)

gerrie zei

Karien,
helpen in huis door kinderen is een groot goed. Ze hoeven daar geen "loon" voor, ze maken het ook zelf vuil toch? En het helpen is toch ook een vorm van voorleven?
E'n keer per maand helpt iemand mij met de grote en zware klussen. O.a. Keuken, ramen buitenom zemen, alle deuren eens poetsen, badkamer en toilet alle hoekjes, dan kun je gewoon zelf bijhouden. Het geeft zo'n rust als je weet dat de belangrijkste dingen schoon zijn.
Toen ik jonger was en nog een baan had kreeg ik twee morgens in de week hulp.
Ik zou er toch maar eens aan beginnen want je hebt geen paddenstoel als huis.
Maar gelukkig mag een mens zelf beslissen, alleen door mijn leeftijd en levenservaring ben ik nu even zo brutaal.
hartelijke groet en tot laters
Gerrie

Karien zei

@Gerrie, de kinderen moeten door de dag heen een heleboel kleine dingetjes doen hoor. En voor het schoonhouden van hun eigen kamer krijgen ze ook geen geld. Maar nu is het echt als vervanging van een hulp in de huishouding, en ik vind het ook heel leuk als zij alles leren: dweilen, ramen zemen etc. We zullen zien of en hoe het werkt...

Mellody zei

Ik ben beslist geen chaoot, maar dat is ook lastig, geloof me. Voor handige tips houd ik me altijd aanbevolen, want huishouden vind ik nou echt een 'Never ending story', niet m'n hobby!