dinsdag 1 december 2009

Doro wot


Eigenlijk houd ik niet van kookboeken waar geen foto's in staan, maar toch staat er één in onze kast waar ik geregeld iets uit maak, en dat boek heb ik besteld naar aanleiding van een recensie in de krant; het is namelijk speciaal bedoeld voor het koken voor grote groepen (32 personen). Voor grote gezinnen dus makkelijk te maken recepten, hoewel ik daar soms ook mijn vraagtekens bij heb...
Maar niet bij dit Ethiopische recept van kip in gekruide saus, dat is bij ons inmiddels al gepromoveerd tot toprecept voor als er ook nog eens veel gasten meeëten:
DORO WOT
Snijd 800 g kipfilet in stukjes en wentel ze door 4 eetlepels bloem. Fruit 2 gesnipperde uien in een scheut hete olie, als de ui glazig is, doe je de kip erbij. Bak de kip omscheppend op een hoog vuur. Voeg dan toe (van tevoren klaarzetten is heel makkelijk): 4 dl water, 1 groot blik (140 g) tomatenpuree, 2 blokjes kippenbouillon, 4,5 koffielepel kaneel, 3 koffielepels nootmuskaat, wat chilipoeder en 4,5 eetlepel kerrie (dan is gelijk duidelijk waarom het een Ethiopisch recept is met al die kruiden!). Roer alles goed door elkaar en breng de saus aan de kook. Laat het 15 minuten op laag vuur sudderen met een deksel erop, of voeg af en toe wat water toe.
Opdienen met rijst en groente naar keus.
Dit recept is een kwart van het oorspronkelijke recept, en wij eten er met ons tienen goed van (500 g zilvervliesrijst matcht hier goed bij).

7 opmerkingen:

Ilse zei

ziet er wel lekker uit, wellicht nog lekkerder morgen dan heeft alles goed kunnen trekken.

Ada zei

Klinkt lekker. Hoe heet dat boek?
Ada

Karien zei

Creatief en gezond koken voor grote en kleine groepen, door Christine Bommerez. Bedoeld voor bijv. padvinderskampen met thema's. Meer dan de helft van het boek bestaat uit ideeën en algemene informatie. En het boek is Vlaams, met soms ingrediënten die bij ons anders of niet verkrijgbaar zijn.

Liene zei

Lekker ziet er goed uit, ga ik ook eens proberen ...

Mama Monique zei

Tien personen... allememachies...als je het dan zo weer ziet staan.. ;o)

Wat heerlijk dat je een boek hebt kunnen vinden die bol staat met grote-groepen-recepten, maar inderdaad jammer dat het zonder foto's moet. Ik ben persoonlijk ook zo iemand die liever eerst ziet wat voor prutje ze maakt.
Dit ziet er trouwens wel erg lekker uit!

Purperpolletje zei

Lijkt me lekker, we gaan het ook proberen!

Ada zei

Dank je wel, Katrien.
Ada