woensdag 9 december 2009

Mamma?!

Ja, gisteren de weblog niet bijgewerkt. Is er iets gebeurd soms...? Nou, reken maar!! Maar laat ik (André) eerst even melden dat ik (bij hoge uitzondering) het schrijven van Karien even over neem. En mijn schrijftalent beperkt zich vooral tot het produceren van architecturele, functionele en technische specificaties op het gebied van medische ICT. Saai joh... ;-)

Tsja, gisteren (8 december) braken de vliezen spontaan en wisten we dus dat de bevalling niet lang meer op zich zou laten wachten. We hebben de verloskundige dus maar even uit bed gebeld, die nog half slaperig wat aanwijzingen heeft gegeven. We moesten even afwachten of de weeën ook spontaan op gang zouden komen. Helaas bleef dat, op een paar harde buiken na, uit.

Karien had toch nog even geslapen en vertelde dat ze had gedroomd dat eerst de navelstreng eruit kwam en daarna een aangekleed baby'tje met een krulletje in het haar.... (Belachelijk, toch?!?)

Om twaalf uur kwam de verloskundige zelf. Ze had een paar uur in de auto in de file gezeten, omdat er op de A27 een groot ongeval was gebeurd. Ook moest ze eerst nog naar een andere cliënt. Ook zij constateerde dat het niet snel genoeg op gang kwam en heeft een homeopathisch middel gegeven om te kijken of dat de weeën wilde stimuleren.

Na ruim een uur met daarin nog geen merkbaar verschil, hebben we besloten dat het dan toch maar geen thuisbevalling zou gaan worden. Dus mochten we maar spulletjes bij elkaar zoeken en naar het ziekenhuis vertrekken. Uiteraard nog even wat opvang en oppas geregeld voor de kleine die thuis zou blijven en de anderen die van school gehaald moesten worden, dan wel zelf uit school zouden komen. In de auto nog gauw even wat SMS'jes gestuurd.

In het ziekenhuis op de verloskamers aangekomen, duurde het een poosje voordat Karien aan het infuus (Syntocinon) gelegd werd, maar na een uurtje lag ze aan de bewakingsmonitor, inclusief infuus. Oh ja, zullen we de oranje of de groene naald nemen? Ach, laten we de groene maar doen, dan kunnen we eventueel als het nodig mocht zijn ook nog andere infuusjes erop aansluiten... Papa had nu tijd om weer eens een sudoku uit de categorie 'zeer moeilijk' te maken...

Er kwamen wel wat weeën, maar om te zeggen dat het hard ging, ... nee. Weinig weeën, niet sterk, weinig ontsluiting. Wel waren we (zowel het personeel als wij zelf) erg ontspannen en verliep het contact lekker. Karien gaf op een gegeven moment aan dat ze naar de WC moest en ging even verzitten. Nou, voordat we het infuus een tandje hoger zouden zetten, nog even kijken en flotsch..... daar kwam een plons bloed naar buiten (ongeveer een 200 cc). Toen ging het allemaal even heel erg snel. Direct het infuuus gestopt, gynaevoloog gebeld, nog even gekeken, OK en anaestesie gebeld, lift vrijgehouden (tenminste, dat was de bedoeling...), snel alles losgekoppeld (wat gaat zo'n schedelelektrode toch lastig los van zo'n klein kinderhoofdje...) en oooeppss, daat zat nog een stekker in de muur..., snel naar de operatiekamer gesjeesd. Nu was het een kwestie van hooguit een paar minuten, want waarschijnlijk was de placenta al geheel losgelaten en zou het kind dus zonder zuurstof komen te liggen in mamma's buik...

Snel nog fototoestel meegrissen, snel omgekleed (of eigenlijk 'overgekleed) en als een speer mee naar de OK. Dit had ik niet verwacht. De vorige twee kinderen had ik nog zelf 'aangepakt' (zoals dat in vakterminologie heet), maar een keizersnede liet ik toch eigenlijk maar liever aan de gynaecoloog over. (Lafaard hè?!) Ik mocht mij bezighouden met hoe het fototoestel van mijn dochter werkt (zo'n geavanceerd ding met alle toeters en bellen erop en op je gemak de handleiding lezen op een OK is er ook al niet bij....)

'Gelukkig' hadden we de groene infuusnaald gebruikt, er hoefde niet opnieuw geprikt te worden, waardoor weer kostbare tijd verloren zou gaan! en 'gelukkig' waren we dus nu in het ziekenhuis en hoefden we niet een ambulance te laten komen en door de weilanden te scheuren.... Heel veel kostbare tijd....


Smash, daar lag het kind al op de inspectietafel. Die zag er goed uit! Tsjonge, wat een mooi kleurtje en wat een goede reacties. Alles erop en eraan en gaaf! Even een blik op de klok.. 16:58 is het inmiddels. Snel een paar kiekjes gemaakt van de meute die het kind inpecteerden en verzorgden. Apgarscore 9 /10. Daarna snel in de couveuse en weer terug naar de verloskamer. Waaaa, waaaa, .... gelukkig, er zat goed geluid in en die longetjes deden het ook goed.

Ja, meestal mag zo'n pasgeboren baby'tje meteen na de bevalling bij moeder op de buik, maar in dit geval mocht ik het lekker knuffelen. Surrogaat hoor!! Natuurlijk, van zo'n vaderlijke stem, warm huidcontat en een rustige hartslag wordt je weer rustig en val je zelfs regelmatig in slaap, maar slobber, slobber, waar zijn die dingen nou gebleven?!? Ja, jongentje, vette pech, dit is je vader...!


Een uurtje na de geboorte mocht ik met onze 54 cm, 3600 gram (inmiddels beter bekend onder de naam Bart) naar de intensive care, waar Karien inmiddels allang weer wakker lag te zijn. Tsjonge, wat voelden we ons gelukkig (zijn we nog steeds hoor!) En ja, die belachelijke droom was dus toch uitgekomen, want het eerste wat Karien zag was een (door mij) aangekleed baby'tje met een knoop in zijn mutsje....


Het was wel overduidelijk dat God ook hier over ons gewaakt heeft en ons een levend en gezond kind heeft geschonken. Dit had allemaal zo anders af kunnen lopen.... Ook het personeel zei meerdere malen 'dat het zo heeft moeten zijn' en dat het wel heel bijzonder was gelopen. Maar ook hoe opmerkelijk het was dat wij zelf zo rustig in deze situatie konden blijven en dat we het personeel gewoon de ruimte gaven om 'hun ding' te kunnen doen.


Er was inmiddels wel aardig wat bloed verloren en op onze vraag of Karien morgenochtend wel weer haar krantenwijk mocht doen ;-) vertelde de verloskundige ons dat ze waarschijnlijk (pas) zaterdag weer uit het ziekenhuis mocht. Ah, dan heb ik de acht andere kinderen eindelijk eens een paar dagen voor mij alleen... en het huishouden en zo....

Nou goed, ook ik brei er een eind aan. 't Is misschien ook wel leuk voor Karien om te lezen hoe haar eigen bevallling is gegaan, want met zo'n algehele narcose krijg je er toch maar bitter weinig van mee... Jullie zullen dus voorlopig waarschijnlijk nog even wat minder van mamma horen / lezen. Ik ga gauw aan de was, strijk, stof, vloer, afwas, kinderen uit school, extra auto ophalen, koken, en natuurlijk als er nog wat tijd over is, mijn eigen werk, de administratie en dat soort dingen. En als ik daarmee klaar ben kan ik weer gewoon verder met de sudoku's ;-)

Omdat we het niet laten kunnen, ook nog wat foto's van de oudste broers en zus op bezoek...44 opmerkingen:

Anoniem zei

Lieve mensen, Van harte gefeliciteerd met de geboorte van Bart, wat een mooie, stoere naam!Groet, Maria

Wiek zei

Wiek roept: Gefeliciteerd ! (en pinkt stiekem een traantje weg).
Ik had jullie B (van Bart) ergens volgende week pas verwacht, niet dat ik er iets in te verwachten heb...
Veel sterkte pappa de komende dagen met het tHuis bestieren en mamma bezoeken onderwijl. Veel sterkte aan mamma met aansterken en met z'n allen veel, heel veel, geluk, gezondheid en genieten.

groet Wiek

Liene zei

Lieve Karien en André,

Hiep hiep hoera gefeliciteerd met de geboorte van Bart. Wat een mooie naam, en wat een mooi kindje. Ik ben blij dat moeder en zoon in goede gezondheid verkeren. Maar wat een bevalling zeg .... ik krijg er kippenvel van, gelukkig dat jullie in het ziekenhuis waren... Mooi om het verhaal van de vader te horen en dat jullie zo rustig bleven. Ik hoop dat het herstel van Karien voorspoedig gaat en dat jullie snel met zijn elven thuis zijn. Groetjes, Liene

Anoniem zei

Gefeliciteerd!!! van een mama uit Frankrijk.

Huize steen zei

Gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon en broertje Bart !! Wat fijn dat alles uiteindelijk goed is gegaan, en we wensen jullie heel veel geluk toe met zijn allen !!

Leuntje zei

Van harte gefeliciteerd, en wat is het goed ver- en afgelopen!
Je hebt absoluut schrijftalent, zonde dat je het niet vaker doet...
Leuntje

mellody zei

Geweldig!
Lieve Karien en André, broers en zus van Bart;,
HARTELIJK GEFELICITEERD met jullie wondertje!
Gods zegen voor jullie gezin.
"psalm 139::13-16"

En André; Dat schrijven gaat je zeer goed af. Complimenten.

Anoniem zei

wow, gefeliciteerd met jullie prachtige zoon!
wat heeft papa een leuk stukje geschreven! :)
geweldig te lezen hoe God dit alles heeft geleid!
wat zullen jullie dankbaar zijn!
geniet met elkaar van dit mooie nieuwe leven!
groetjes van ellen, een stille meelezer

Cathalijne zei

Gefeliciteerd! Geweldige baby én geweldig opgeschreven (zonde om dat schrijftalent aan saaie dingen te verspillen ;-))
Ik hoop dat Karien snel opknapt en dat jullie alle elf volop van Bartje kunnen genieten!

Leuntje zei

Hartelijk gefeliciteerd! Gelukkig is het goed ver- en afgelopen.
Je hebt schrijverstalent!
Leuntje

Leuntje zei

'n Mooi mannetje! Hartelijk gefeliciteerd, wat is het goed afgelopen....
Je hebt beslist schrijftalent

Menrike zei

Aahh! Hij is geboren! Gefeliciteerd! Wat een prachtventje! En wat een verhaal...! Het is maar goed dat jullie inderdaad al in het ziekenhuis waren!

Ps: leuk geschreven door papa. Misschien een idee om ook een weblog te starten?

hartelijk zei

Nou tjonge, VAN HARTE GEFELICITEERD!!!
Mooi kereltje die Bart van jullie, en wat een belevenis zo tussen een paar blogberichtjes door... Veel reden tot dankbaarheid!
Hoop dat je gauw opknapt Karien, een fleje Floradix is nu geen overbodige luxe hoor.

Liefs Adriana

RiaN zei

Van harte gefeliciteerd met de geboorte van Bart! Fijn dat het goed gegaan is. Leuk origineel geschreven, hoor.

Zeeuwse Mama zei

Gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon! Ik heb met kippenvel het verhaal van zijn geboorte zitten lezen, wat ontzettend bijzonder, tranen schoten in m'n ogen toen ik las hoe angstig het ook even is geweest, ik ben ZO blij dat jullie je lieve kindje warm en gezond in jullie armen kunnen houden..!!!
Geniet van hem!!

En ja...ik kreeg ook kippenvel van de naam hoor, Bart, ik had het een paar dagen terug nog geschreven, wat dacht je toen, Karien?? ;-)

Sabia zei

Ik ben erg blij voor jullie, dat het toch zo goed is afgelopen. Zo op de foto's te zien hebben jullie een mooi kindje gekregen.

Gefeliciteerd!!

Anoniem zei

wat een lief kindje!
gefeliciteerd!!

Zonnestraal zei

Van harte gefeliciteerd met jullie kleine wereld wonder!!!
Heel veel geluk met zijn allen!!
Groet van zonnestraal

Anoniem zei

Proficiat!
lees al een tijdje stilletjes mee, maar nu moet ik natuurlijk wel reageren!

geniet er maar lekker van met z'n allen!

Heidi

Babette zei

GEFELICITEERD Met jullie prachtige zoon Bart !!!

Wat ontzettend fijn dat alles goed is afgelopen, ik wens jullie heel veel geluk samen !!!!

Groeten,

Zonnestraal zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Petra zei

oooh, het was dus echt stilte voor de storm!
Gefeliciteerd met de geboorte van deze prachtige zoon, wat een plaatje!
En gelukkig is alles goed afgelopen, wat spannend moet dat geweest zijn.
Veel geluk met z'n allen.

Ilse zei

van harte gefeliciteerd zeg!! wat een mooi jongetje!!

Purperpolletje zei

Wow, wat een verhaal en wat een fantastisch kereltje! God is met hem en met jullie geweest en zal dat blijven zijn! Gefeliciteerd.
En wat een fantastische vader met een geweldig taakbesef...
Geniet van elkaar!

anouk zei

Van harte gefeliciteerd met jullie mooie zoon.
Wat heeft de Heere God jullie kindje dan wonderlijk gespaard. Want het is in sneltreinvaart gebeurd, maar als je het op je in laat werken zijn het bange momenten geweest. Veel geluk met hem!

MiekK's zei

Gefeliciteeeeeeeeeeeeeerd!! En wat een verhaal zeg, spannend hoor! Gelukkig is alles goed afgelopen.. En wat een mooi mannetje is het, met een mooie naam!
Geniet maar lekker van hem en succes met het opknappen van de keizersnee.

Annemieke zei

Van harte gefeliciteerd met jullie prachtige zoon. Hij kan met recht een groot wonder genoemd worden!

Margreet zei

Van harte gefeliciteerd! Wat is het spannend geweest, zeg! Gods zegen toegewenst.

Antje zei

Hartelijk gefeliciteerd met Bart! Ik hoop dat je snel weer opknapt, Karien! Wat een flitsende start heeft hij gemaakt... ;-)

Antje

Ada zei

Heel hartelijk gefeliciteerd met de geboorte van Bart. Veel zegen van hem toegewenst.

Groet, Ada

Anoniem zei

Gefeliciteerd met jullie knappe zoon,Geweldig, wat een gaaf babytje....lekker genieten allemaal, van dit geschenk...

groetjes van een trouwe lezeres
Antoinette

gerrie zei

Van harte Gefeliciteerd met weer een wonder!
Dat Bart maar heel gezond oud mag worden.
Nu Karien nog in het ziekenhuis is; Beterschap voor haar. En nu ontdek je nog meer;
Vader worden is een wonder
Vader zijn een groot ged.nder.
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie

jente zei

Beste Karien, André & kinderen

Wat een verhaal en wat een bevalling! Fijn dat alles goed is gegaan, dat 'alles wat zo moest zijn' ook zo gestuurd is door Hem die jullie leven heeft beschermd. Ik hoop dat jullie kleine Bart een goede start maakt, dat jij, Karien, snel op mag knappen van alles en dat jullie samen kunnen genieten van dit nieuwe leventje in jullie gezin.

Groeten Jessica

Anoniem zei

Allereerst van harte met weer zo'n groot wonder! En Bart kwam wel op een heel bijzondere manier ter wereld. Gefeliciteerd hoor. Fijn dat het zo goed is afgelopen.
Erg leuk beschreven Andre. Ik leefde me helemaal in.
Groetjes uit Hong Kong,
Marco & BM

'n Elzetje zei

Karien, André & kinderen,
Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon/broertje Bart!!
Een geboorte is altijd een wonder; nu zeker na deze bevalling. Ik hoop dat je snel mag herstellen; Karien.
Hartelijke groet, (een stille meelezer) Idelet

tikje wit zei

Oh, wat een geluk dan toch, om (al) in het ziekenhuis te zijn mét zo'n mooi groen infuusje... Maar vooral; gefeliciteerd en hééél veel geluk met de mooie en dappere Bart! Goed gedaan mensen!!! Succes met de mama die vast nog wel wat tijd kan gebruiken om bij te komen, op te knappen en het een en ander te verwerken, succes en héél veel geniet-momenten gewenst voor jullie allemaal!

Willy zei

Gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon en broertje, Bart!!!

Mama Monique zei

Whihoe!!! Eindelijk het langverwachte verhaal! En dan ook nog eens zo uitgebreid! Dank je wel hoor papa ;o)

Mama en papa, grote broers en zus, van harte gefeliciteerd met de geboorte van kleine Bart. Wat heerlijk om te mogen lezen dat alles werkelijk als een wonder is gegaan.

We wensen jullie ook met deze kleinste spruit enorm veel liefde en geluk toe. Gods zegen op zijn en jullie wegen!

Anoniem zei

Gefeliciteerd met jullie zoon. Mamma een paar dagen goed verzorgd en Pappa???Die komt er ook wel nCisca

sillie zei

gefeliciteerd!!! fijn te lezen dat het weer goed gaat:-)

Esther zei

Congratulations Karien and Andre! Alls well that ends well!!! Wishing you a good recovery, Karien! Thinking of you!
Lots of love Esther

Franca zei

Van stille meelezer, nu met tranen in de ogen lezer. Daar hoort een reactie bij!
VAN HARTE GEFELICITEERD MET BART!
Superleuke naam trouwens!
Heel veel geluk. En wat hebben jullie al veel geluk mogen hebben, dat alles zo goed afgelopen is.
Ook een goed herstel voor Karien.
lieve groetjes, Franca.

Annita zei

Wat een schatje, ik heb even fotootjes gekeken.

Marjon zei

Hé Karien,

eindelijk eens tijd gehad om je blogje terug te zoeken van de bevalling van Bart, n.a.v. je reactie.
Zo zeg.. echt niet te geloven, wat een 'toeval'allemaal. Zeker weten dat God hierin de leiding had en gelukkig ook kreeg.. wil er ook maar niet te lang bij nadenken wat er anders had kunnen gebeuren, een groot wonder!

Marjon