zondag 7 maart 2010

Zakgeld


Bij de Achterbergen wordt zakgeld gegeven vanaf de vierde verjaardag. Door elke week een vast bedragje in hun spaarpot te stoppen leren kinderen de waarde van geld en van sparen kennen. Als ze een redelijk bedrag bij elkaar hebben, mogen ze daarmee naar de winkel om zelf iets uit te zoeken. Heel loffelijk allemaal, ware het niet dat het zakgeld geven nog niet echt is uitgegroeid tot een wekelijkse routine. Elke keer komen we erachter dat het alweer vier of vijf weken geleden is dat er wat is uitgedeeld, en dan neem ik mij voor om het voortaan trouw elke week te doen (want om de lijn door te trekken: wie wil er nou een werkgever die zeer onregelmatig uitgebetaalt?). Gelukkig wordt het wel in een opschrijfboek bijgehouden, en daarom kwamen we er gisteren achter dat het inmiddels alweer zeven weken geleden was dat er voor het laatst uitbetaald was...
De oudste drie krijgen hun zakgeld via automatische bankoverboeking op hun bankrekening gestort, het zou handig zijn als er ook zoiets bestond voor de spaarpotten!

10 opmerkingen:

Wiek zei

Hoi Karien,

misschien helpt het om er echt een vast moment voor te kiezen? Vrijdag na het avondeten bijvoorbeeld, aan het eind van een week. Of juist zondagavond, bij de start van een nieuwe week.
Mijn moeder vergat het ook geregeld, maar volgens mij ben ik toch aardig goed terecht gekomen (financieel dan toch zeker... ;-) Nu ik zelfstandig ben, mis ik het soms wel... Een beetje contant geld in je portomonnee 'om te versnoepen'.

groet Wiek

Mammalien zei

Ah, dus ik ben niet de enige die zo'n ongelofelijk slechte uitbetaler is! (-;

Juudske zei

Dat telt lekker aan zeg!! leuk voor de kids om in een keer een boel in de spaarpot te mogen doen. Kjell heeft hier ook een spaarpot en als ik losse muntjes laat slingeren en hij ziet ze mag hij ze in zijn spaarpot doen.Nouja hij denkt er dan zelf echt wel aan hoor.Zo leuk en hier slingeren geen muntjes meer rond, nouja af en toe omdat hetook zo gezellig is.In de winkel mag hij ook al regelmatig betalen.een spaarpot is leuk. is wel leuk zakgeld vanaf 4 jaar. Ik denk dat ik dat ook maar ga doen!

Huize steen zei

Ik vergeet ook vaak uit te betalen, maarja ik zeg ook als je het graag wil hebben moet je me wel elke week even helpen herinneren ;-)

Liene zei

Hier hetzelfde probleem! Vergeet het ook altijd! Jullie hebben de spaarpotten bijelkaar gezet, zie ik. Dat gaan we ook maar doen ...

Henrike zei

Wij betalen onze kinderen altijd "uit" op de eerste vrijdag van de maand.
Zo leren ze om de geldbesteding te "plannen" en weten ze ook wanneer ze weer nieuwe kunnen verwachten.
En op=op Maar dat gaat vooral bij de oudste steeds beter dat ze leert te verdelen over de weken dat ze er mee moet doen.

Daarnaast hebben wij de regel dat als ze iets wil kopen van bijvoorbeeld € 2 dan moet ze € 4,- in kas hebben. Dus altijd het dubbele van het te besteden bedrag.
Hierdoor leren ze dat het moeite kost iets bij elkaar te krijgen voor een ( vaak in onze ogen onzin dingen) product dat ze willen kopen.
En dat lukt ook aardig goed.

Succes!

mama'ritha zei

Mijn man regelt het hier allemaal trouw. En anders komen de kleintjes hun hand wel ophouden.

plukdedagsandra zei

Ik heb zakgeld geven een tijdje gedaan, maar ik ben ermee gestopt! Hier kregen ze dat de zondag en het bedrag hing af van de leeftijd.
Nu doe ik het als ze het "verdienen" en vanaf zes jaar.

Vlijtig Liesje zei

Wij lopen ook altijd achter met zakgeld. De oudste twee krijgen het nu automatisch op hun bankrekening. Dat werkt een stuk beter.

Annelies zei

Zet het zakgeld als reminder in je telefoon op een dag dat je altijd thuis bent.
Bv iedere maandag avond om 19 uur gaat je telefoonagenda rinkelen en verteld dat het zakgeld tijd is. Zo vergeet je het nooit meer!
Ik doe dit ook met m'n container, oud-papier en dat soort zaken!