vrijdag 9 april 2010

Broodbeleid - vervolg

Op 26 maart schreef ik over het kapjesprobleem bij de Achterbergen, waarop een gouden tip binnenkwam om van de kapjes wentelteefjes te maken. Sindsdien zijn de kapjes bijna niet meer aan te slepen; in deze twee weken hebben we alweer drie keer wentelteefjes gebakken met de kapjes. Voor wie niet weet wat wentelteefjes zijn, hier het recept: Doe 2 eieren, een scheut melk (ongeveer 100 ml) en wat kaneel in een kom die groot genoeg is voor een kapje. Klop alles even los met een vork. Smelt een klontje boter in de koekenpan. Haal een kapje (ook ideaal voor oud brood) door het beslag (aan twee kanten zodat het goed doordrenkt is), en bak het in de koekenpan aan twee kanten mooi bruin (in onze koekenpan passen er twee tegelijk). Heerlijk met bruine suiker!

Frank en Gido zijn speciaal hiervoor naar huis gekomen om 12 uur, en gaan vanmiddag op de fiets heen en weer (alleen). Hiermee sparen ze het overblijfgeld uit, dat ze dan in hun spaarpot krijgen. De jongens eten gezellig bij de salontafel, waar nog steeds de tulpen van Elwin staan - die blijven lang mooi! Chris kijkt toe, hij lust geen dingen waar ei overduidelijk in aanwezig is, hoewel hij er geen uitslag meer van krijgt als we bijv. pannenkoeken eten.

12 opmerkingen:

Roelien zei

Zo lekker!!!!
Hier zijn ze er ook dol op. Eigenlijk gooi ik nooit brood weg. Maak er of wentelteefjes van (kapjes) of tosti´s (droog, zeg maar te oud brood) of ik geef het aan de kippen. Die kijken niet op een dagje meer of minder oud.

Pareltje zei

Héérlijk! En als je geen eieren in huis hebt maar wel custardpoeder, kan het daar ook mee! Andere ingrediënten, dezelfde heerlijke smaak.

plukdedagsandra zei

Mmmm. Lekker. Wentelteefjes. Hier hebben we bijna nooit oud brood en als we het hebben is het voor de kippen...
En hier vinden de kids dat ook superlekker.

sillie zei

broodtaart kun je er ook van maken is ook heerlijk :-) en lowbudget :-)

Anoniem zei

Voor wie geen zoet wil, hartige wentelteefjes smaken ook heerlijk. Neem dan bouillon i.p.v. melk, heel fijn gesneden ui en wat peper.
Of kies uit oregano, gesneden pizzatomaatjes (bij Lidl), ui, tikkeltje knoflook, gesnipperde olijven en (feta)kaas, en maak er een Italiaanse wentelteef van. Heerlijk!

mama'ritha zei

Gezellige blog over brood en zo'n leuke foto erbij. Niet geposeerd. Dat maakt het zo leuk!

Anoniem zei

Ik laat z ook wel drogen,vermalen in de blender en dan heb je paneermeel.Anne-Mae

Mellody zei

In de winter krijgen de vogeltjes onze kapjes... Ook eet ik zelf vaak de kapjes op, en soms de kinderen. Eerlijk gezegd verdwijnt er ook wel eens wat in de vuilnisbak (oh..erg hè?). Wentelteefjes vind ik heerlijk. We eten het wel eens bij het ontbijt (Gewoon met stroop en poedersuiker , jam of kaneel er op). Daarvoor gebruiken we niet eens oud brood :-) Maar om nou iedere week een paar keer wentelteefjes te bakken !?! Dat idee van die 'broodtaart' (wij noemen het broodpudding) is ook heel goed te doen. Maken wij ook wel eens. Lekker!

Karien zei

@Mellody, het was elke keer wel voor verschillende personen dus dan blijft het ook leuk ;-)
Broodschotel is ook wel iets dat ergens op de bodem van mijn herinnering ligt, maar dan wel aan de kant van: niet meer doen, want de broodschotel (of broodpudding/-taart) die ik maakte, was een beetje te klef geworden... Dan doe je het niet snel opnieuw, omdat je ook andere opties hebt. Maar de tip van anoniem (hartige wentelteefjes) is dan weer een verrassend nieuw idee!

mama Jesje zei

het klinkt allemaal zo lekker dat ik het ook eens ga proberen;-)! Echt tof dat 't zo'n succes is geworden!

Scrapothekerin zei

Hier maak ik af en toe appelrösti van oud brood. En dat gaat zo:
Brood in blokjes snijden en in een klontje boter donkerbruin braden. Een paar appels schillen, raspen (grove rasp, blokjes gaat ook), ook aanbraden. Als de appelstukjes bruin zijn het brood nog een keer onder de appels mixen en heel even aanbraden. Heerlijk met kaneelsuiker- en een feest met warme vanillesaus!

Vlijtig Liesje zei

Bij ons scoren de kapjes ook erg slecht. Ik vind dit een goede oplossing, die ik zeker ook ga proberen.