dinsdag 20 april 2010

Een goede moeder

Zo af en toe wierpen de Achterbergen een blik in de tuin naar de eend die geduldig bij onze vijver op haar nest zat en af en toe een rondje ging zwemmen om haar stijve spieren los te maken. En toen, eindelijk, was er wat beweging zichtbaar náást de moeder (en dat was zondagmiddag). Een klein koppie? Voorzichtig ging ik poolshoogte nemen, en was toen getuige van een knap staaltje moederliefde, als je dat zo mag noemen. Moeder eend maakte zich zo plat en rond mogelijk om al haar kroost tegen mijn nieuwsgierige ogen te beschermen. Snel nam ik een foto en verbood toen de kinderen om de tuin in te gaan, bang als ik was dat er iets mis zou kunnen gaan. De volgende dag (en dat was dus maandag) zwom moeder eend met zes kleintjes rondjes in de vijver. En toen ik bij het nest ging kijken, zag ik dit:
Twee nakomertjes bij twee niet uitgekomen eieren. De nakomertjes moesten zelf maar zien wat ze deden; gelukkig zaten ze in de warme zon. Gido, die thuis kwam lunchen in de middagpauze, ging ook gauw kijken, maar hij kwam met de mededeling dat er twee dode eendjes in het nest lagen... Snel gingen we kijken, en inderdaad, ze hingen elk zielig over een kant van het nest, doodstil, maar je zag ze toch ademen. Een half uurtje later ging onze redster-in-nood-hulp-in-de-huishouding ook even kijken, en toen zwommen ze allebei inmiddels vrolijk rondjes met de anderen. En ze bivakkeren nog steeds bij onze vijver. Nu vinden we dat nog leuk, maar als ze hier over een poosje denken luid snaterend onze nachtrust te kunnen verstoren, denk ik dat we van onze kant de huur opzeggen!

10 opmerkingen:

Roelien zei

Oh wat leuk dit!!!
Ik ben al blij met m´n kikkers (en het kikkerdril dat sinds gisteren in de vijver dobbert), maar eendjes zijn nog veeeeeel leuker.
Groet Roelien

Huize steen zei

Wat schattig en wat leuk ook om dat van zo dichtbij te zien opgroeien :-)

Gekakel zei

Wat een schatjes, gelukkig dat ze het goed maken!

moeke Vera zei

Spannend hé ... wij hebben ook een cochinkriel die momenteel zit te broeden.
Duimen maar dat er kuikentjes van voortkomen !!!
Spannende dagen voor de kids :-)

Judith zei

leuk hoor omze in de tuin te hebben.ben benieuwd hoe lang ze blijven!

Anoniem zei

ooh, zou je de overige twee eitjes niet zelf kunnen uitbroeden.. ;)

leuk hoor dat lentegrut!

Een gezellige toevallige meelezer!
(Die ook met plezier leest van jullie geloofsbeleving/uiting, mooi om te zien dat niet regels en voorwaarden de overhand hebben(in mijn optiek) maar de onvoorwaardelijke liefde van God!)

Vriendelijke groet,
Anne..

nico liene zei

Wat mooi! En leuk dat jullie dit van dichtbij mogen meemaken. Ja, als ze groot zijn, wordt alles lekker platgewalst en ondergepoept, maar dat is goed voor de tuin toch (die poep dan)?! Afgelopen weekend ook voor het eerst weer jonge eendjes gezien. Blijf het mooi vinden!

mama'ritha zei

Lijkt me leuk om dat samen met de kinderen mee te maken!

Goud of Zilver zei

Wat ziet dat er schattig uit.
Bij ons broeden er ganzen achter, en die geven ook heel wat herrie vooral als ze ruzie met de zwanen hebben.
Maar het is wel gezellig al die beesten om je heen.
Ga je volgen, zou het leuk vinden als je ook eens een kijkje op mijn blog komt nemen.

Groeten Herma

Erika zei

Super leuk zeg!