maandag 14 juni 2010

Eindelijk duidelijkheid

Eindelijk is er een eind gekomen aan de lange reeks onderzoeken bij Frank. Het was nog niet zo makkelijk om bij hem een diagnose te stellen, maar toen er een observatie in de klas werd gedaan, werd toch wel duidelijk dat Frank autistische kenmerken heeft, wat nu resulteert in de diagnose PDD-NOS. Met een prognose dat hij later overglijdt in Asperger, dus hang niet te veel op aan de naam.
Met de adviezen die voor deze kinderen worden gegeven, zijn we al langer bezig, en dat heeft al geresulteerd in veel minder frustratie bij Frank. Ook heeft de therapie hem geholpen om bijv. niet te 'happen' als hij wordt geplaagd, zodat de plagers er geen lol meer in hebben. Wat heel fijn is aan het hebben van een officiële diagnose, is dat je concrete stappen kunt nemen (rugzakje aanvragen) en concrete hulp kunt krijgen bij allerlei dingen.
We gaan dus met goede moed het ASS-pad op!

12 opmerkingen:

Mellody zei

Wat knap dat hij al geleerd heeft niet meer te happen! Fijn dat jullie nu verder kunnen.

Judith zei

Fijn dat je nu duidelijkheid hebt hoor.Het zal nog moeilijk genoeg zijn zeker omdat de "buitenwereld"er niet altijd mee om weet te gaan.Bij mijn nichtje is ook pas laat PDD-nos geconstateerd..na jaren..pas op haar 11e en nu wordt ze alweer 13. En een vriendin van mij heeft een meisje van 7 met Pdd-nos.Totaal verschillend hoor hoe de meiden zijn.Ieder hun eigen pakkie aan. Fijn voor Frank dat hij die cursus kreeg al zal het nog vaak moeilijk voor hem zijn.

astridreinders zei

Heel veel succes nu en in de toekomst.

Anoniem zei

Nu het een naam gekregen heeft, kunnen jullie er verder mee. Fijn dat de therapie al zijn vruchten af werpt, het zal voor Frank toch moeilijk blijven, dus ook voor jullie! Succes en sterkte voor Frank en voor jullie allemaal.
Mariam

Nicolle zei

Als leerkracht gaat het mij ook nooit om de stempel, maar wel het handvat die de diagnose geeft. Je bent veel sneller op de goede weg doordat je weet waarom een leerling op deze manier reageert.

Voor Frank fijn dat het mooi voor het nieuwe schooljaar duidelijk is. Daar kan de nieuwe leerkracht meteen wat aan hebben.

Succes Frank!

plukdedagsandra zei

Goed dat je nu weet wat er aan de hand is. Kun je daar weer verder mee.

Liene zei

Fijn dat er nu een diagnose is gesteld, dan kun je daarmee verder werken!

mama'ritha zei

Pittig Karien, maar wel fijn dat er een diagnose is en je niet tussen wal en schip blijft hangen.
ieder kind is waardevol. Beperking of niet. Met een rugzakje heb je meer amslag om iets te doen. Waar denk je zelf aan?

Karien zei

@Aritha, voorlopig gaat het goed zo. Voor de school is het fijn om extra hulp te kunnen betalen, maar thuis gaat het wel, zeker met de adviezen uit de boeken die ik heb gekocht. Het is de verwachting dat elke fase weer anders is: puberteit, middelbare school etc. Komt tijd, komt raad!

arianne zei

Lees het wat later...maar wat fijn dat er nu duidelijkheid is!!
Wij zijn er zoals je weet heel wat later achter gekomen, maar het helpt enorm voor hemzelf en voor ons en niet te vergeten ri studie!
Ben je met de oudste nu ook al wat verder?

Nathalie zei

Ik ben een tijdje niet geweest, vandaar deze late reactie. De stempel is gezet... een handvat om verder te kunnen. En of het nu PDD-NOS is of Asperger, dat maakt op dit moment helemaal niet uit. Ik hoop dat de school er goed mee om kan gaan en dat zijn klasgenoten nu begrijpen waarom hij anders reageert en dat uitlokken dan helemaal niet zo leuk blijkt te zijn. Stille hoop waarschijnlijk. Ik wens jullie heel veel sterkte met het verwerken van de diagnose.

Over relatie BMR prik en autisme is heel veel gediscussieerd. Mijn vriendin met al twee kinderen met ASS had de andere twee niet laten inenten. Toch hebben ook zij ASS. Mijn dochter krijgt met 14 maanden gewoon haar inentingen. (Dit even terzijde).

Liefs, Nathalie

mamaeer zei

Hallo, Ik ben nog maar net getipt naar jouw blog.
Ben gelijk geinteresseerd omdat er wel wat overeenkomsten zijn.... Ik ben zelf moeder van 4, ook christen, mijn jongste is op dezelfde dag geboren als jouw jongste, mijn oudste heeft ongeveer rond dezelfde datum als jouw Frank de diagnose Asperger gekregen.