woensdag 9 juni 2010

Werkstuk van Gido - deel 1

Op verzoek en na goedkeuring van Gido hier (gedeelten van) zijn werkstuk over de piloot.

Op de opdracht staat stapsgewijs hoe je het moet aanpakken:
Op de tweede bladzijde zet je de inleiding. Hierin vertel je welk onderwerp je gekozen hebt en waarom. Ook vertel je waar je je informatie vandaan hebt.

Gido:
InleidingDit werkstuk gaat over de piloot, omdat:
• Dat het eerst opkwam in mijn gedachten.
• Ik vind het ook wel een leuk beroep.
• Er is soms wel een ongeluk met een vliegtuig maar je moet gewoon goed opletten met de opleiding.


Voor dit werkstuk heb ik informatie gebruikt die op de website van de Wikipedia staat.
Maar ik heb ook een aantal zelf geschreven.

En dan komt hier de inhoud van het werkstuk zelf:

Hoe lang bestaan er al piloten?

De piloot bestaat al sinds 1782, want toen begonnen de eerste vliegtuigen de lucht in te gaan.


Hoe word je piloot ?

Je moet een opleiding doen. Er zijn 2 verschillende opleidingen: op de grond en in de lucht .


Die opleiding moet zo op de grond: je moet heel veel studeren. En ze hebben een vliegtuig op een standaard die moet je dan zelf besturen. Je krijgt ook een soort van koptelefoon op daar moet je bijvoorbeeld toestemming mee vragen om te landen.


Het moet zo in de lucht: Je zit naast een echte piloot en je mag soms wel eens sturen of zo en als dat altijd goed gaat dan mag je het zelf eens proberen en als dat goed gaat dan mag je het met passagiers proberen en dan mag je gaan vliegen en ben je piloot.


Wat is nou precies een brevet?


Een brevet is een soort van diploma. Er zijn 5 verschillende brevetten. Ik zal ze opnoemen: een zweefvliegerbrevet , een sportvliegerbrevet , een privévlieger brevet , een beroepsvlieger brevet en een verkeersvlieger brevet.


Hoe heet een piloot anders maar der staat ook wel wat anders hoor.
De volgende informatie komt van internet, en is geplaatst in het werkstuk met een ander lettertype.


Een piloot (ook vlieger of vliegenier) is een bestuurder van een vliegtuig of luchtschip. In de burgerluchtvaart worden piloten vaak aangeduid als verkeersvlieger.


Letterlijk betekent het woord 'piloot' niets meer of minder dan 'bestuurder' of 'stuurman' (vergelijk ook het Engelse 'pilot' dat zowel 'piloot' als 'loods' kan betekenen).


Elk passagiersvliegtuig heeft minimaal twee piloten: de "gezagvoerder" (Engels: captain) en de "co-piloot" ofwel de "eerste officier" (Engels: First Officer). Op lange afstanden (Engels: long haul) gaat vaak ook een derde en/of vierde vlieger mee die door sommige luchtvaartmaatschappijen wordt aangeduid als de "tweede officier", de "co-co". Bij andere maatschappijen kent men deze functie niet en wordt de bemanning uitgebreid met een extra co-piloot en/of een extra gezagvoerder.


Bij sommige oudere verkeersvliegtuigen is er nog een extra persoon in de cockpit, namelijk de boordwerktuigkundige. In de meer recente vliegtuigen is de boordwerktuigkundige vervangen door geautomatiseerde systemen, zoals de Flight Management Computer, EICAS en de EEC, of op Airbus toestellen de ECAM en de FADEC.


De naam piloot wordt ook wel gegeven aan de bestuurder van een ruimtevaartuig zoals de Spaceshuttle. Hoewel de meeste mensen het in dit geval in het algemeen over astronaut hebben, is de piloot dan toch een bijzondere astronaut, namelijk degene die daadwerkelijk het ruimtevaartuig bestuurt. Dit in tegenstelling tot de andere astronauten, die meestal als wetenschapper of soms zelfs als passagier meegaan, maar niet bevoegd of in staat zijn om daadwerkelijk de stuurknuppel ter hand te nemen.


Soms wordt met "piloot" ook wel de bestuurder van een Formule 1-bolide aangeduid, hoewel dit feitelijk meer beeldspraak is om aan te geven dat een F1-bestuurder niet 'zomaar' een chauffeur is. Ook bij de sport bobsleeën spreekt men van een "piloot".

Tot zover het werkstuk. Morgen volgt de rest: "wat heb ik er zelf van geleerd"

2 opmerkingen:

Sabia zei

Om het eerste stuk moet ik wel glimlachen :)

mama'ritha zei

Stoer. Ik zal vragen of ze hem hier nodig hebben, dit werkstuk. Kant en klaar - handiger kan het niet.

Knap van hem!