woensdag 15 september 2010

Niet zo groen

Deze week is het de week van de groene voetstappen. Alle schoolkinderen (van Nederland?) hebben een stickerboekje gekregen waarin ze een groene voetstap mogen plakken elke keer als ze op de fiets naar school zijn gekomen in plaats van met de auto. Zo worden ze zich bewust van hun verantwoordelijkheid voor het milieu.

Helaas zijn de Achterbergen niet zo groen ingesteld. Willens en wetens hebben ze twee auto's voor de deur staan, waarmee (met één ervan dan) vijf dagen in de week de kleine Achterbergen naar school worden gebracht, en weer worden opgehaald. Hoewel, Gido fietst de 2,5 km vier keer per dag: in de lunchpauze komt hij naar huis zodat hij het overblijfgeld in zijn spaarpot mag stoppen. Gido is dus wel heel groen.

Wat moet je nou als er zo'n brief mee naar huis wordt gegeven, om deze ene week eens de auto thuis te laten staan, en eigenlijk het liefst het hele schooljaar? Op zich een prijzenswaardig initiatief, en daar niet aan meedoen is natuurlijk funest voor het moreel van je jongens. Maar... er zit nogal een andere kant aan, alleen al op gezinsniveau. Zolang er nog twee kleine Achterbergjes zijn die niet naar school gaan, vind ik het heel wat om al het gehaal en gebreng op de fiets te doen. Zeker als ze ook nog moeten slapen rond de haaltijd, of nog steeds slapen rond de brengtijd. En wat dacht je van regen en wind, in 2,5 km buitengebied? Om maar niet te spreken van de andere kanten die het gezinsniveau overstijgen. Dat doe ik dus niet (hier).

De groene stickertjes moeten we daarom maar voor een andere gelegenheid gebruiken, bijv. voor elke keer dat we netjes al ons afval scheiden, of nog even bewaren voor de tijd dat er nog maar één Achterbergje niet naar school gaat of zo. Of als er een Achterbergje uit de luiers raakt. Of als we de boodschappen op de fiets doen (dat is nog effectiever dan met de fiets naar school, want de winkels zijn ofwel 2 ofwel 3 keer zo ver).

Een groot voordeel heeft het wel dat de brief aan alle ouders gestuurd is: nu kunnen wij tenminste op het parkeerterrein bij school parkeren!

3 opmerkingen:

J&S zei

Wij heten Groeneveld, is dat al voldoende???
Ach Karien, ik begrijp het wel hoor. Het kost ook meer energie voor jou dan dat het oplevert denk ik, om met de fiets te gaan. En die energie kan je goed gebruiken voor andere nuttige dingen! Dus plak maar een mooie groen sticker op je hand, als beloning!
Wij wonen heel luxe tegenover de basisschool... en kunnen dus ook melden dat we NOG NOOIT met de auto naar school zijn geweest ;-)
Toch zou ik er heel wat voor geven om zo groen te wonen als jullie, om maar in de kleur te blijven. Want zoals je begrijpt wonen wij dus midden in de drukke stad ;-)

Judith zei

groot gelijk hoor. het moet wel te doen zijn en voor de kleintjes valt dat dan echt niet mee op zo'n tijdstip.

Marjon zei

En volgend jaar is er gewoon weer een week van de Groene Voetstappen!! :)

Het gaat inderdaad meer om de bewustwording van niet te vaak de auto pakken als je ook KAN lopen of fietsen..(wij organiseren het ook in de gemeente). Net zo als de week van het traplopen, de mobiliteit etc.. als het KAN doen.. en anders niet;)