vrijdag 10 september 2010

Weg met de rommel - week 1

Nou, daar gaat 'ie dan. Vanaf nu elke vrijdag een nieuwe huishoudopdracht (omdat ik het boekje op donderdagavond erbij gehaald heb en direct de vrijdag daarna begon met de eerste week).

Een heel korte introductie voor wie het boek niet kent: de Huishoudcoach rekent in vier periodes van twaalf weken af met de chaos op de volgende gebieden: rommel, papierboel, organisatie en schoonmaken. De honderden tips die het boek bevat, plus een hoop leerzame leesstof over valkuilen en oplossingen, types mensen etc. etc., ga ik hier niet overtypen. Als je daar nieuwsgierig naar bent, zorg dan dat je het boek in handen krijgt. Je kunt je ook inschrijven voor een digitale nieuwsbrief op de website http://www.huishoudcoach.nl/.

 Wel zal ik de concrete weekopdrachten hier vertellen, plus hoe ik daar zelf - op z'n Achterbergs - mee ben omgegaan.

Opdracht voor week 1: schoon je badkamerkastje op.
D.w.z.: haal alles uit de kastjes en sorteer alles in drie 'stapels': spullen die je straks weer in het kastje zet, spullen die ergens anders in huis thuishoren, en spullen die je weg wilt geven of gooien. Als het kastje toch leeg is kun je het even lekker schoonmaken, en daarna zet je de spullen uit de eerste categorie weer - netjes gesorteerd - in het kastje terug. Breng de spullen van de andere twee 'stapels' op de daarvoor bestemde plek. Klaar.

De Achterbergse methode ging zo:
Hoewel er niet veel overbodige spullen in de badkamerkast van de Achterbergen stonden, ben ik toch gehoorzaam met deze opdracht aan de slag gegaan. Alleen dan in fases: elke keer één deurtje open, want in totaal waren het er toch vijf. Alles is weer lekker schoon, en inderdaad heeft een aantal spullen een andere plek gekregen, zodat er ruimte kwam voor een extra stapel handdoeken (die hiervoor in een kast op de overloop lagen, maar in de badkamer toch meer op hun plek zijn).

Dat was week 1. Eerlijk gezegd vond ik deze opdracht een beetje magertjes. Daar zit je dan met je goede voornemens en je bent na dit kastje klaar voor een week. Maar niemand heeft gezegd dat je verder niets mag of moet doen, dus heb ik lekker elke dag 15 minuten opgeruimd op plekken waar dat al een poosje niet was gebeurd. Of langer dan die 15 minuten, want opruimen wordt leuker naarmate je ermee bezig bent.

11 opmerkingen:

Nicole zei

Op zich eigenlijk fantastisch dat het zo meeviel! Je hebt een goede start zo.
Ik ken het boek ook, en vind het een erg goed boek.

Karien zei

Ha, dat was inderdaad een goede start. Het weblog loopt een beetje achter want ik ben vandaag aan week 4 begonnen...

Marijke zei

oo wat een super leuk idee, en dat boek ga ik ook eens proberen te lenen bij de bieb. Zeker met een huishouden met 4 kids kan ik daar denk ik wel een aantal tips uithalen.
Ik ga je volgen in je taken

Groetjes Marijke

Wiek zei

Dag Karien,

via de mail krijg ik de nieuwsbrief van bij het boek. Vaak leuke tips en elke maand een opdracht. Vaak vind ik de opdracht ook veel te makkelijk/kort, dan ben je net lekker bezig en 'mag' je niet meer verder... Maar toch is het stukje belonen ook erg fijn. En aangezien ik mijn huishouden veel in het weekend doe, dan is een kopje koffie samen met manLief een reuzebeloning!

RiaN zei

ik ben nu echt nieuwsgierig naar dat boek...op MP heb ik net een bod gedaan: jazeker hij stond er ècht! en nog dicht bij huis ook.

Purperpolletje zei

O, als dat alles is voor week 1, kan ik ook meedoen! Voor jou is het weinig, voor mij precies genoeg... Ik vertrek naar de badkamer!

plukdedagsandra zei

Echt geweldig. Ik hou ook van opruimen van kastjes enzo, maar niet van speelgoed. Achteraf geeft het veel voldoening. In navolging van jou ga ik dat vanavond eens doen met ons badkamerkastje :)
Dat je elke week maar één ding moet doen is toch goed niet? Zo kijk je erg uit naar de volgende keer en hoef je niet te denken: pfff, morgen weer!

Groetjes, Sandra.

Kopka zei

ik doe met je mee, ben ik deze week zo klaar, ik heb namelijk een badkamer die eigenlijh alleen maar douche is. Geen kastje dus, wel een schapje, maar dat zal ik dan extra goed schoonmaken morgen.

Goed bezig ben je!

Nicolle zei

Ik houd van dit soort korte opdrachtjes en heb besloten dat wat jij vrijdag schrijft in het weekend in de praktijk te brengen.
Ook heb ik na heel lang twijfelen voor om de week iemand (gelukkig mijn tante) die de badkamer en benedenverdieping komt doen! Heb ik genoeg tijd om "jou" opdrachten uit te voeren!

Anoniem zei

Hoi Ria,

Nou volgens mij heb je het boek van mij gekocht, kom je het straks ophalen? Ik vond het ook een zeer nuttig en leerzaam boek, maar ik heb het uit en dan mag iemand anders er van genieten en leren!
Ik vind het erg leuk en interessant om je blogs hierover te lezen, dus ga zo door! P.s. je andere blogs zijn ook bijzonder leuk om te lezen hoor!!
Gr Sandra

Desiree zei

dat is een makkelijke voor mij :-)
Denk dat de badkamer de opgeruimdste plek in huis is.
Heb zo'n smalle hoge kast met handdoeken etc en die liggen keurig op kleur op de plankjes (is een tic van me) en ook de lades van de wastafelkast zijn netjes. Door mijn andere tic: mandjes.
Ik ben dus klaar voor deze week!