vrijdag 17 september 2010

Weg met de rommel - week 2

De huishoudopdracht voor week 2: als eerste kant en klaar.
Zorg dat je elke dag gewassen, gekleed en verzorgd bent voordat andere gezinsleden je nodig hebben.

Da's een psychologische. Je zet jezelf op deze manier namelijk in de werkstand en je blijft niet hangen in de pantoffel-stand.

Maar nu de Achterbergse manier. De Huishoudcoach heeft waarschijnlijk geen rekening gehouden met het feit dat er ook iemand is die 's morgens vroeg een krantenwijk doet, en die bovendien een heel klein Achterbergje heeft dat nog wel eens voor dag en dauw wakker wordt. Zorg dan maar eens klaar te zijn voordat dit alles begint! En mag de krantenwijk in de nette kleren worden gedaan, of volstaat een oud kloffie?

Ik heb de regel voor mezelf dus aangepast naar: zorg dat je zo vroeg mogelijk aangekleed en wel bent, en zet jezelf vooral in de actieve werkstand, ook al heb je soms als het zo uitkomt je oude kloffie nog aan. En inderdaad: het helpt. Geen krantjes meer lezen in de pyjama en er dan veel te laat achterkomen dat er nog van alles moet gebeuren. Maar dat is niet erg: ze zeggen niet voor niets dat het na gedane arbeid goed rusten is!

15 opmerkingen:

arianne zei

nou die had ik inmiddels zelf ook ontdekt :-)

Ik bleef ook steeds als de kinderen naar school waren nog in pyama lopen maar was soms niet vooruit te branden. Moest dan nog douchen, aankleden en was het zo 11 uur....
Nu doe ik het direct en ben je echt actiever!

Maar jij bent al zo actief 's morgens dus lijkt me dat het niet uitmaakt of je "nette" kleren aanhebt of een oud kloffie...

Wiek zei

Oef, dat is een hele goede! Doordeweeks heb ik wel dat ritme, hoewel het soms wel lekker hangen is in een badjas na het douchen. Maar in het weekend bezondig ik me daar zeker aan. Rustig koffie en lezen in bed, daarna koffie op de bank en even internet aan. Oeps het is al 11 uur, nog een laatste kopje koffie en dan douchen en boodschappen/stofzuigen/wasdraaienophangenvouwen, dat kan inderdaad beter! Hoewel af en toe luieren ook moet kunnen natuurlijk ;-)

Karien zei

@Wiek, inderdaad, af en toe een luie dag is denk ik juist gezond voor je! En uitslapen vind ik soms ook heerlijk, als André de kinderen opvangt en stil houdt. Als ik dan om 10 uur beneden kom, moet iedereen nog ontbijten en aankleden, en alles loopt in het honderd, maar... het is het ook waard. Je eigen keuze blijft het belangrijkst!

Anoniem zei

Oei, oei, dit is een moeilijke voor mij, als ik uit bed kom, lees ik eerst nieuws op internet plus nog wat blogs, ontbijt en drink koffie en dan pas aankleden.Soms pas om 9 uur in de kleren. Wanneer er iets afgesproken is of ik moet iets doen, dan direct douchen en aankleden.
Gelukkig komt volgende week de schilder, dus moet (wil) ik om half acht als de schilders komen aangekleed zijn, een gemakkelijk begin dus en de schilders zijn er ongeveer twee weken.
Mijn man en ik zijn beiden gepensioneerd, dus kind noch kraai in de weg!

Anoniem zei

Sorry, vergeet ik mijn naam,
Mariam

Anoniem zei

Grappig! Het is een goeie tip, maar hier thuis wordt het door de kinderen niet gewaardeerd. Ik ben altijd vroeg, heb al hardgelopen en ben aangekleed als we ontbijten, maar de kids vinden een moeder in ochtendjas, met de bril op en los haar enzo, veeeeel leuker...

Sterker nog, het liefst hebben ze dat ik nog in bed lig als ze opstaan, dan kunnen ze er nog even lekker bij kruipen..

Clarien

Nicolle zei

Dit is een makkelijke voor mij. Ik ben een ochtendmens en vind het juist lekker om mooi optijd alles aan kant te hebben inclusief mijzelf en de kinderen in de kleren zodat we de rest van de dag wat rustiger aan kunnen doen. Helaas heb ik tegenwoordig wel heel vroeg alles voor elkaar.... Mijn kleine man heeft een nieuw ritme, zijn dag begin om 5.15uur en ik krijg hem met geen mogelijkheid weer in slaap, Tips zijn welkom!

Judith zei

uitslapen doen we hier sowieso niet en in t weekend zijn we nog sneller aangekleed dan dorodeweeks want de zaterdag doen we samen boodschappen om 8.00 uur en de zondag gaan we al om 8.00 wandelen in t bos. Doorde weeks als Kjell naar schoolgaat op de dinsdag en donderdag zijn we niet aangekleed voor 8.15 uur. maar je hebt gelijk. eenmaal aangekleed gaat de rest ook sneller!

plukdedagsandra zei

Dat doe ik al een beetje, maar ik zorg eerst dat ik meteen aangekleed ben en ga dan koffie drinken en de krant lezen. Daarna schiet ik in actie en maak iedereen wakker die nog niet wakker is...
Ow: en ik moet ons badkamerkastje nog aanpakken!

Christina zei

Wat grappig dat advies. Dat doe ik 5 keer per week heel bewust. Maar 2 dagen per week doe ik het heel bewust niet. Lekker niet op zondag omdat er dan niets hoeft. Ik kleed me wel op tijd, maar iedereen heeft zijn eigen routine en de kinderen dekken voor het ontbijt. Vaak mag ik zo aanschuiven en dan zijn we ruim op tijd voor een dag rust (kerk, en/of muziek, of natuur, of in ieder geval ontspanning)

En op wasdag/poetsdag doe ik het niet. Dan maak ik me lekker smering in pyjama, ik werk en ik poets en ik zweet en ik doe van alles (en ik hoop dat er niemand met een pakje voor de deur staat) en voor de lunch is de hele lijst met klussen afgevinkt, hangt er was aan de lijn, zit er een was in de machine en gooi ik mijn pyjama in de laatste was terwijl ik ga douchen. Dat is altijd mijn meest productieve ochtend per week, maar ik geef toe dat dat pas werkt sinds de jongste oud genoeg was om zichzelf aan te kleden.

Anoniem zei

Bij ons komt er niemand aan het ontbijt voordat we gewassen en aangekleed zijn. In het weekend maar ook doordeweeks. Een kwestie van discipline.

Evelyn zei

tis echt een goeie tip voor mij! Omdat ik 's middags werk kom ik pas heel laat op gang en pas als ik gedoucht en aangekleed ben wordt ik actief...hmm misschien toch maar es eerder onder de douche stappen dus hihi!

Mirjam zei

Ik houd ervan om 's ochtends rustig aan te doen (kan wel vroeg opstaan en als het moet heel snel in de kleren en weg)...gelukkig de kinderen ook :) en hoeven we bijna nooit ergens voor tien uur te zijn :).

Mijn grote hulp in de huishouding is Flylady! Lifesaver! :))

Liene zei

ja, die psychologie hierachter werkt wel, althans bij mij ;-)

het lieveheersbeestje zei

Ja, goede tip. Ik ben niet de eerste aangeklede persoon, maar sta al om een uur of zes op om het brood te doen en de was af te halen. Dan manlief naar het werk helpen en de was opbergen. Daarna de kinderen wakker maken, de jongste voeden, aankleden (de pubers zijn nu klaar met de badkamer) en de bedden doen. Als ik de jongsten naar school breng, is het boven helemaal aan kant. Het schoonmaken en stofzuigen doen we later wel!