vrijdag 24 september 2010

Weg met de rommel - week 3

De Huishoudcoach geeft als opdracht voor deze week: Ruim je aanrechtblad op. Dat wil zeggen: maak het aanrecht helemaal leeg en blinkend schoon. Dan zet je er alleen de dingen op terug die je daar echt wilt hebben, de rest ruim je op of doe je weg.
Na elke maaltijd of tussendoortje zet je de afwas niet op het aanrecht, maar in de vaatwasser (of je wast het af, of reserveert een onderkastje daarvoor).
Het resultaat is de hele dag een schoon en opgeruimd aanrecht!

Bij de Achterbergen kwam deze opdracht hard aan. De afwas kun je makkelijk even laten staan, en dat gebeurde dan ook vaak. Toch ging ik vol goede wil aan het werk, en nam uiteraard ook de andere vlakken in de keuken mee: de serveerkar en de bovenkant van het oventje, dat op de losse vaatwasser staat. En wat bleek: wat een harde opdracht leek, kreeg een zachte landing. Het is heerlijk om de keuken in te lopen en het dan zo opgeruimd aan te treffen. De opdracht gaf mij het laatste duwtje dat ik nodig had om 's avonds laat als ik weggeweest was, toch nog even die laatste pan af te wassen.
Da's het betere werk!

(Als je nou met smart op deze aflevering hebt gewacht, en er alweer niets aan hebt omdat je aanrecht altijd al spic en span is: kies dan een andere plek uit om op te ruimen en bij te houden.)

13 opmerkingen:

arianne zei

oh dit is een drama opdracht voor ons gezin....
Ik probeer het regelmatig en dan is het net wat je zegt heerlijk om zo'n lege aanrecht te zien.
Maar dan staat er weer dit op en dan weer dat enz, tot er dus weer van alles op ligt te slingeren (en niet eens alleen afwas :-) )

En lukt het nog steeds om het zo leeg te houden?

Herma zei

Ik heb het boekje ook gehaald, niet zozeer omdat het overal een rommel is.
Maar vooral om eens goed uit te kiezen wat ik wil bewaren en wat er weg kan, zodat mijn kasten eens wat leger worden.

Groeten Herma

Karien zei

@Arianne, ja hoor, het lukt! Uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld als ik erg laat thuis ben en beter m'n bed in kan duiken. Maar dan doe ik het de volgende ochtend vroeg.
Gewoon de hele dag door in de gaten houden, en misschien de kinderen ook wat aanleren?

Nicolle zei

Hier maar een heel klein aanrecht. Er staat dan ook echt alleen het "brood"nodige. Boven op de koelkast staan wel veel kleine dingetjes, misschien dat maar eens uitzoeken dan!

Mellody zei

Ha ha ha, die laatste zin... Ik wacht met smart op een hele handige, niet-tijd-rovende, maar zeer effectieve tip en opdracht voor de was. Witte en bonte ;-)
M'n aanrecht is niet leeg, maar wel netjes. Dat ruim ik inderdaad steeds op, maar ik moet opdracht 2 nog uitvoeren....

Karien zei

@Mellody, volgens mij staat er geen tip speciaal voor de was in het boekje (ik kan me vergissen). Volgens mij ben jij creatief genoeg om zelf iets effectiefs te verzinnen! En dan gewoon doen.

Ik loop zelf trouwens drie weken voor op dit schema, dus elk stukje dat ik schrijf, is al drie weken lang ingeburgerd bij ons.

Kopka zei

Deze kan ik toepassen. Ik kan de vaat in de vaatwasser zetten, hoewel ik liever met de hand afwas. De overige troep kan eraf. Dank je! voor het delen!

Judith zei

hahahaha ja die van mij is heerlijk leeg, maar in ons andere hus was dat wel anders hoor. ben blij dat ik hem hier leeg kan houden...alleen de afwasmachine die doet het niet helaas.. maar ja de aanschaf daarvan moet toch even wachten

RiaN zei

nou, dat ziet er schoon uit! dat wil ik ook. Vaatwasser heb ik niet maar mijn kastjes...daar kan ik er best een van missen.(denk ik)

Yukiko zei

Ik had ook een reactie geplaatst, iets over mijn aanrechtje van 68 bij 50 cm en eeuwige afwas zonder afwasmachine... maar twijfelde al of ik wel op verzenden had geklikt. Kwam er in ieder geval op neer dat dit log bij mij geen zin heeft... ander stukje huis dan maar ;-)

Wiek zei

Hoi Karien,

dit vind ik een heerlijke tip, moet 'm alleen af en toe voor mezelf herhalen! Maar het geeft zoveel rust als je aanrecht lekker leeg is. Dit weekend met dank aan manLief :-D

Voor de kijkers thuis zonder vaatwasser, ergens anders las ik de tip om dan in een keukenkastje een teiltje voor de vaat neer te zetten en je vuile vaat daarin te zetten. Uit het zicht, maar wel op de to-do-list zodra je gaat afwassen. Of het echt werkt....?

JenS zei

Dit is een hele goeie! Sinds dit huis is ook mijn doel om het aanrecht leeg te houden. En sinds de nieuwe keuken (februari dit jaar) nog meer!!
Maar je moet je er vaak even toe zetten om dingen meteen op te ruimen.
Rommel trekt rommel aan... zeker met kinderen in huis.
En inderdaad Karien, de kinderen moeten ook een beetje opgevoed worden, want meestal ben ik niet de rommelmaker ;-)

Vlijtig Liesje zei

Dat ziet er keurig uit zeg!