vrijdag 15 oktober 2010

Weg met de rommel - week 6

In week 6 laat de Huishoudcoach je zien dat je al best wat bereikt hebt: langzaam maar zeker komen er routines het huishouden binnen en als het goed is heb je er elke dag plezier van: een schoon aanrecht, een opgeruimde eettafel en geen rondslingerende rommeltjes van de vorige dag.
Deze week wordt de avondroutine uitgebreid. Maak een lijstje van 7 dingen die je graag aan je avondroutine zou willen toevoegen, schrijf die in volgorde van belangrijkheid onder elkaar op, en voeg de bovenste daarvan toe aan het lijstje dat je voor elke dag hebt (in je hoofd of ergens op een briefje op de koelkast of zo). Als voorbeeld van zo'n nieuwe gewoonte wordt gegeven: brood uit de vriezer halen, tafel dekken, agenda bekijken, kleren voor morgen klaarleggen, tas voor morgen inpakken, wasmachine vullen en aanzetten, water van het koffiezetapparaat bijvullen.

Bij de Achterbergen leven niet zoveel wensen. Ik kom met geen mogelijkheid op 7, ook omdat ik sommige dingen gewoon niet wil doen 's avonds. Schooltassen klaarmaken? Laat de avond toch lekker de avond, 's morgens hebben we tijd genoeg om even wat in de tassen te stoppen; bovendien doen de jongens dat zelf.
Kleren klaarleggen? Zou eventueel kunnen, maar dat laat ik van het moment afhangen, dit wil ik niet als routine.
Wat zou dan het leven van de Achterbergen wel veraangenamen? Ik kom tot vier punten:
de koffiepot (thermoskan) omspoelen (zodat er de volgende ochtend geen rest oude koffie inzit en er gelijk nieuwe koffie gezet kan worden - ja, best fijn!); 
brood uit de vriezer halen (dat was een goede suggestie);
wasmachine alvast vullen (dan hoeft hij in de ochtenddrukte alleen nog maar aangezet te worden)
vaatwasser leeghalen (maar dan moet hij wel vlak na het eten aangezet zijn).

Eigenlijk heb ik deze vier gewoonten zo los-vast alle vier tegelijk aan mijn lijstje toegevoegd. Het is de bedoeling dat ze pas toegevoegd worden als de rest routine is geworden, maar deze dingen voegen zoveel gemak toe, dat het geen last vormt om een klein beetje op het routine vormen vooruit te lopen!

4 opmerkingen:

baasbraal zei

Leuk, zo'n stappenplan! Bij mij loopt het altijd na een paar weken in de soep, maar dat mag de pret niet drukken... Je houdt er in ieder geval toch minstens 1 of 2 goede gewoontes aan over. Das meer dan niks toch?

Michelle zei

Hallo Karien, dank je voor je fijne reactie op mijn excuus. Ik zou het leuk vinden af en toe te reageren op je logje, deze bovenstaande vond ik wel leuk omdat de voorbeelden die genoemd zijn dingen zijn die ik sowieso al doe. Ik ben nogal een vooruitwerker maar met mijn kleine gezinnetje moet dat ook gemakkelijk kunnen, ik denk dat als ik in jou voeten stond het ook heel anders zou doen.
Wij hebben 2 kinderen waarvan de oudste met vriend en onze kleindochter van 15 mnd anderhalf jaar bij ons heeft gewoond. Sinds kort hebben ze een eigen huisje waardoor ons gezin nu bestaat uit manlief, mijzelf en dochter van 9, bijna 10 jaar en een aantal dierenvrienden. Heel klein gezin dus bij jou vergeleken! toch voel ik me blij en gezegend met 2 gezonde dochters en gezonde kleindochter. Ik ben 43 trouwens dus gelukkig nog een jonge oma! ik wens jullie alvast een heel fijn en gezellig weekend!

arianne zei

Nou deze is makkelijk voor mij...nou ja geen 7 nieuwe verzinnen in ieder geval:-)
Brood halen wij altijd ;s avonds uit de vriezer, afwasmachine draait snachts net als de wasmachine. Dus is de wasmachine 's avonds vol en mijn aanrecht leeg omdat de afwasmachine moet draaien :-)
Kleding klaarleggen doet dochter zelf 's avonds, middelste zoon regelt het zelf, oudste doe ik het wel 's avonds voor of (zo moet het eigenlijk) samen met hem.
Agenda bekijken....er hangt een planner bij ons aan een keukenkastje en bij het avondeten (dan zitten we er tegenover) kijken we wat iedereen de volgende dag moet of gaat doen.
Schooltassen inpakken is hier nog maar voor 1 van toepassing en die moet het van mij wel s; avonds doen (middelbare school) anders kost het haar 's morgens teveel tijd.
De andere twee slepen meestal alleen een laptop mee (en veel brood natuurlijk :-) )

Karien zei

@Arianne, het is de bedoeling dat je nieuwe gewoontes verzint, dus die je nog niet doet. Maar ja, misschien heb je hier ook geen wensenlijstje?