vrijdag 22 oktober 2010

Weg met de rommel - week 7

De Huishoudcoach geeft voor week 7 de opdracht om een goede 'uitvalsbasis' te creëren voor elk gezinslid. Dat wil zeggen een makkelijk bereikbare lade of plank, waar elk gezinslid een open doos of mandje heeft staan voor alle onmisbare attributen, zoals sleutels, mobiel, agenda, portemonnee etc. De reden waarom moge duidelijk zijn: hiermee wordt urenlang zoekwerk in één klap overbodig, op voorwaarde dat iedereen bij binnenkomst onmiddellijk zijn spulletjes hier opbergt.
Indien nodig moet je hiervoor dus een kast uitruimen, en de benodigde hoeveelheid mandjes aanschaffen.

De Achterbergen hadden al zo'n oplossing. Sterker nog, ik had er al veel eerder een blogje aan gewijd, omdat ik er best trots op was dat we zoiets hadden. En het functioneert ook nog eens zoals toen gemeld. De een gebruikt het keurig als de hierboven vermelde 'uitvalsbasis', de ander moet hem af en toe helemaal leegruimen, maar... de Huishoudcoach is bij de Achterbergen niet ingehuurd als probleemoplosser voor de kinderen, maar als hulp voor mij, en ik heb mijn tas op een nog andere plek staan. Maar wel een vaste plek. En alles zit erin: sleutels, mobiel, agenda, portemonnee etc. etc. Dus eigenlijk was week 7 een eitje.

Neemt niet weg dat het opbouwen van de routines gewoon doorgaat. Elke keer als een nieuwe gewoonte echt routine is geworden, kan het lijstje uitgebreid worden met het volgende punt van je wensenlijstje. Als er nog een volgend punt is natuurlijk.

5 opmerkingen:

baasbraal zei

Zou dat moment ooit komen? Dat er geen volgend punt is? (kijkt nu hoopvol, hemels omhoog)

Karien zei

Ik bedoel: op je avondlijstje (of ochtendlijstje). Bij mij stopt het na vier punten hoor. Meer doe ik niet 's avonds!

Wiek zei

Hoi Karien,

zoals jij trouw wekelijks over je huishouden vertelt, lees ik mee. Ik ben er nog niet aan toe het allemaal op te pakken en tot routine te maken, maar dat komt vanzelf en dan is het fijn alvast aan de dingen te kunnen wennen van op een afstandje.

astridreinders zei

Herkenbaar, die rommeltjes van alle gezinsleden... Voorlopig doe ik het zo dat ik het op hun stoel leg (we hebben vaste plaatsen aan tafel. Voor ze kunnen gaan eten moeten ze het wel opruimen(en nee, ze mogen het niet naast de stoel op de grond leggen!) Ik ben van plan om zo'n hangding te kopen met vakken waar je bv. schoenen in op kunt bergen. Die wil ik aan de kapstok hangen. Daar kan dan, naast die rommeltjes, post in en bv. sleutels, wanten etc. Hopen dat ze die met 8 of 9 vakken hebben!

Nicolle zei

Hier hebben vriendlief en ik al sinds we samenwonen een eigen rommelvakje.
Ik merk sinds kort dat Liv ook toe is aan zoiets, een plekje waar ze dingetjes neer kan leggen waar haar kleine broertje niet bij mag komen. Ze is bijna jarig dus krijgt op haar verjaardag een extra cadeautje, een mooie roze bak voor haar eigen spulletjes.