dinsdag 9 november 2010

Het moeilijkste woord

Sommige woorden kun je heel erg moeilijk over je lippen krijgen, en dan bedoel ik geen lelijke woorden. Met stip op nummer één staat het woordje sorry.

Tegenwoordig krijgen de Achterbergjes een training in het zeggen van dit woordje. Al moet er wel een aanleiding voor zijn. Gelukkig gebeurt er zo af en toe wat, en dan kunnen we de gelegenheid fijn gebruiken om iets in orde te maken.

Zoals zondag. Omdat alle grote mensen binnen in de zaal zaten te luisteren naar een uitleg, konden een aantal kinderen buiten ongehinderd hun gang gaan. Waaronder twee Achterbergjes. Eerst gooide een van de Achterbergjes de hele zandbak leeg, maar dat werd gelukkig toch nog opgemerkt door een van de volwassenen. Zij gaf de jongens die daar waren elk een bezem op kinderformaat om al het zand weer op te vegen en ging weer naar binnen.
Op een gegeven moment kwam ze met de drie bezems naar me toe. Ze waren alledrie kapotgeslagen... Oei, wat nu? André en ik zochten de bewuste Achterbergjes op in de grote tuin en praatten met hen allebei over het hoe. En het waarom. En het wat nu. En toen gingen de twee Achterbergjes (het derde jongetje was geen Achterberg, die lieten we aan zijn eigen ouders over) naar de volwassene toe. En ze zeiden sorry (en dat is heel wat voor een Achterberg). En ze zeiden dat ze nieuwe bezems zouden kopen. En van een van de twee trilde de onderlip een beetje.

'En', vroeg André één van de twee daarna. 'Ben je nu blijer?' Hij dacht even na, en zei toen: 'Ja, maar een beetje niet, want mijn zakgeld...'

7 opmerkingen:

plukdedagsandra zei

Inderdaad: erg moeilijk.

baasbraal zei

Ja, zulke dingen horen bij de opvoeding..... Ook de ouders moeten het goede voorbeeld geven natuurlijk. Niet dat je nu eerst een bezem kapot moet slaan natuurlijk, maar er zal vast wel eens iets gebeuren waardoor jullie ook sorry moeten zeggen.

Lies86 zei

De beste manier om dingen te leren is door het te ervaren. Hard maar waar, en zo moeilijk!

Anoniem zei

Roos zei

Ha ha heel geestig! En leuk voor later zo n verhaal,dan kun je er echt om lachen!

Met Gr. Roos

astridreinders zei

Een waardevolle les! Nu is het meoilijk en niet leuk maar als je oprecht sorry kunt zeggen heb je het straks beter!

Vlijtig Liesje zei

Hun 'sorry' betekent in ieder geval echt wat. Ik las laatst ergens dat er in Nederland een 'sorrycultuur' heerst, waarbij het woordje inhoudloos wordt. 'Ik heb toch 'sorry' gezegd?!'

Judith zei

peoi daar hebben ze vast veel van geleerd!