zaterdag 20 november 2010

Sinterklaas bij de Achterbergen

Dit jaar zouden we het anders aanpakken dan vorig jaar. Vorig jaar leefde sinterklaas totaal niet bij de jonge Achterbergen. Achteloos plantten ze hun schoen bij de open haard, hun reserveschoen zodat ze hem gewoon konden laten staan. 's Morgens werd er dan soms wat uit gehaald, soms ook niet; kortom het leefde niet.
Dit jaar dreigt het alweer dezelfde kant op te gaan. Ik zou graag vertellen van verwachtingsvolle snoetjes en liedjes vol verlangen, maar helaas, het leeft nog steeds niet zo. Dapper begonnen we vorige week aan het volgen van een van de vele sinterklaasseries op tv, maar je raadt het al, het bloedde dood, het leeft ook niet meer.
Maar ik ga onverschrokken door hoor! De voorpret laat ik mij niet afpakken, inclusief kruidnoten en taai-taai. Elke zaterdag mogen de Achterbergen hun schoen zetten en wordt ervoor gezorgd dat ze tenminste een paar liedjes serieus zingen.
Gisteravond tijdens de clubavond heb ik heerlijk gesinterklaaswinkeld dus krijg ik nu een aardig idee van hoe 5 december er bij ons gaat uitzien:
's Middags pakken we de cadeautjes uit, voor de jongeren iets meer dan voor de groten, en bijna niets wat maar op één persoon van toepassing is. Zodat we met elkaar veel cadeaus krijgen en iedereen een lange lijst kan opnoemen de volgende dag op school (dat is ook niet onbelangrijk).
's Avonds gaan we er een gezellige avond van maken met spelletjes, een grote puzzel maken, marsepein boetseren, net wat iedereen wil. En dan tussendoor af en toe een Achterbergje naar bed brengen, zodat de samenstelling steeds verandert.

Slechte herinneringen heb ik min of meer aan de enorme berg cadeautjes die je moet uitpakken met zoveel mensen als je iedereen apart een stuk of wat cadeautjes geeft. Er is dan op een gegeven moment nauwelijks aandacht meer voor wat de anderen uitpakken. Daarom zetten we geen naam op de cadeautjes, al helemaal niet op de ingepakte chocoladeletters. Eén keer hadden we van Playmobil iets groots gekocht wat in elkaar gezet moest worden, en toen heb ik de cadeautjes genummerd in de volgorde van het opbouwen. Langzaam maar zeker ontstond het cadeau en snapten ze wat ze hadden gekregen. Er zijn weinig sinterklaas-avonden geweest dat er méér aandacht was voor het uitpakken van elk cadeautje afzonderlijk...

Wil je ook nog weten wát er dan gegeven wordt in huize Achterberg? Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van de behoeften van het moment. Op dit moment willen de Achterbergjes heel graag allerlei vechtspeelgoed (Bakugan, Lego Bionicle etc.), maar dat krijgen ze dus niet dit jaar. Wel dingen die ze samen kunnen doen (een spel, iets van Duplo, een grote puzzel) en nog iets om mee te knutselen maar dat moet ik nog uitvogelen (de namaakhoutserie van Real Construction trok me heel erg, maar dat spul is zo licht, dat klopt gewoon niet). En nog geen surprises, alleen maar voor school en voor de clubs (dus dat is dan toch nog zes surprises in totaal).

4 opmerkingen:

Ellen zei

Hier (Zwitserland= kerst) deden we het met 6 kinderen altijd zo: Eén kind mocht een pakje onder de kerstboom vandaan halen. Stond zijn eigen naar erop, ging het pakje weer terug en het kind nam een ander pakje. Het pakje werd naar de ontvanger gebracht, die het uitpakte. Nadat het pakje uitgepakt was mocht degene, die net een pakje geopend had, het volgende pakje gaan halen. Heel rustig en ook heel leuk, want al die "ah" s en "oh" s had ik niet willen missen.

plukdedagsandra zei

Leuk logje om te lezen. Hier is enkel Niels heel erg bezig met de Sint en hij is dus drie. De rest ook heel weinig.

JenS zei

Hopelijk lezen je eigen kinderen je blog niet! Anders is het geen verrassing meer...
Ik zal het niet verklappen hoor!
Wat wij een keer hebben gedaan is een dobbelsteen gooien de hele kring rond, tot iemand 6 gooide en die mocht dan een kadootje uit de zak halen en aan de bofferd geven. Niet aan zichzelf, dan moest hij een andere pakken.
Alvast veel voorpret gewenst!

Ciska zei

Goed nagedacht over een sfeervolle Sinterklaas avond! Onze meiden hebben eens een poppenhuis gehad en alle meubels en poppetjes afzonderlijk ingepakt zo waren er een hele berg pakjes zonder een hele berg geld kwijt te zijn want het huis met toebehoren kwam van marktplaats.
Misschien is Kapla een idee? Is hier sinds kort een groot succes!
Fijne voorpret gewenst!
Ciska