woensdag 17 november 2010

Uitwisselen

De middelbare school waar Irene en Harry op zitten, heeft een uitwisselingsprogramma met een aantal andere landen, en toevallig gebeurt dit voor hen allebei dit schooljaar.
Deze week hebben we daarom een Franse jongen in huis, die met het gezin en het aangepaste schoolprogramma meedraait, vandaag met Harry meefietst op Gido's fiets (de rest van het weekprogramma heeft zulke aparte tijden dat ze prinsheerlijk gebracht en gehaald worden), en die duidelijk de gast van Harry is. Hoewel er niet veel woorden worden uitgewisseld, want le petit monsieur is een beetje stil, ook als hij overdag in gezelschap van zijn Franse schoolgenoten is.
Maar we doen ons best, zowel in ons beste school-Frans als in begrijpelijk Engels, en het gaat aardig. En Harry ging niet met hem aan de computer (zoals de foto zou kunnen doen vermoeden), maar wel aan de Wii, en ze wilden graag op tijd naar bed (de eerste avond 21.00 uur, de tweede avond kwamen ze om 22.00 uur thuis van een dagje Amsterdam en wilden ze ook gelijk gaan slapen), dus eigenlijk loopt het allemaal heel lekker.
Morgenavond wordt er met zoveel mogelijk deelnemers en gastgezinnen op school gegeten, waarbij elk gezin de hoeveelheid eten meeneemt die het zelf nodig zou hebben, en dan zit het er vrijdagochtend alweer op.
Vorige week was het de beurt aan Irene om naar Italië te gaan. Haar klas was wel acht dagen weg, waarvan twee nachten rijdend in de bus werden doorgebracht. Zij sprak uiteraard geen Italiaans, maar het gastgezin waar zij logeerde, sprak geen Engels. En ook geen Nederlands trouwens. Het meisje bij wie zij te gast was, had dan wel Engels gehad op school, maar dat stelde niet zo veel voor. Ze haalde bijvoorbeeld de woorden 'angry' en 'hungry' door elkaar. Dan krijg je aparte situaties: 'Are you angry Irene?' 'No, why should I be angry?' 'OK, dan krijg je geen eten', bij wijze van spreken... Irene is trouwens wel heel gastvrij onthaald in Italië: ze kreeg een (duur) cadeau bij aankomst, en toen ze vertrok, kreeg ze ook nog een heel pakket met Italiaanse vleeswaren en Parmezaanse kaas mee.
In het voorjaar worden de zaken omgedraaid: dan gaat Harry met zijn klas naar Frankrijk en komt hij bij deze jongen terecht, en dan krijgen wij het Italiaanse meisje te gast.

7 opmerkingen:

Lies86 zei

Ow dat is gaaf zeg! Wou dat mijn school destijds zoiets deed!

Anoniem zei

Uitwisselingen en gastgezin zijn, is zo leuk en ook zo leerzaam.

We hebben nog steeds contact met 'jongens' (toen 18 jaar, nu mannen van bijna 40 jaar) uit Letland. Er is hechte vriendschap ontstaan tussen ons en hun families.

Nog veel plezier met jullie Franse gast deze week!
Mariam

hartelijk zei

Nou, zo lijkt het me een leuk idee, maar bij ons willen ze als dochterlief 14 is gelijktijdig uitwisselen en zou mijn dochter alleen bij een wildvreemd gezin in frankrijk zitten, alhoewel ze overdag excursies met de klas doen, dat ziet deze mama nog niet zitten,
hoe achterhaald ze me mogen vinden.

groetjes Adriana

Karien zei

@Adriana, dat lijkt me inderdaad ook niet zo leuk hoor! Ik vind het sowieso al moeilijk genoeg om ze los te laten in een totaal onbekend gezin (ook niet christelijk trouwens). Irene 'moest' mee naar de disco op haar eerste avond/nacht, moe als ze was, in de rokersruimte want het meisje rookt... Maar het is wel een hele ervaring en het is fijn als het wel kan en dat je ze kunt vertrouwen daar.

gerrie zei

Karien,
Onze dochter ging op kamers in Stad toen ze nog geen zeventien jaren telde. Ieder huiverde. Maar als je je kind voorleeft met de normen en waarden die bij jou thuis gelden dan zul je ze toch los moeten laten. Bij de geboorte weten we het al; we hebben ze maar te leen. En springen ze eens uit de band ze komen wel terug bij het vertrouwde thuis. Als ik dat niet goed had gevonden dan had ik een brevet van onvermogen aan mezelf gegeven.
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie

Judith zei

leuk hoor zo'n uitwisseling..hadden wij vroeger niet. Maar t lijkt me inderdaad moeilijk om je kinderen los te laten....zoonlief van 3 is nog nooit een nacht van huis weggeweest zonder ons. sinds hij uit t ziekenhuis kwam..hij zou wel slapen.. maar zijn moeder echt niet....Ik heb gelukkig nog wat jaartjes om er aan te wennen

plukdedagsandra zei

Wat leuk: zulke uitwisselingen. Ik denk niet dat ze dat hier op school doen. Jammer.