vrijdag 5 november 2010

Weg met de rommel - week 9

Zo, wie had er gedacht dat de Huishoudcoach dé oplossing was voor mensen die niets willen uitvoeren? Misschien heb ik het mis, maar ik krijg een beetje de indruk dat het animo voor elke dag 15 minuten besteden aan opruimen heel wat kleiner is dan het animo dat er 9 weken geleden was voor het meedoen aan de Huishoud'cursus'.  Toch ben ik er zelf heel blij mee, met die 15 minuten opruimen per dag. Soms onder het mom van 'iets doen is beter dan niets doen', soms schiet het echt zichtbaar op en dat geeft een heel prettig gevoel.

Hoe het ook zij, we gaan gewoon verder met week 9. Hier pakt de Huishoudcoach de ochtendroutine bij de horens met de opdracht om een lijstje te maken met zeven wenselijke ochtendgewoonten, waarvan je de twee belangrijkste toevoegt aan het lijstje dat je al had, en waar bij de ochtendroutine tot nu toe alleen 'frisse start' stond (zie week 2). Voorbeelden van de ochtendroutine zijn: ontbijten, tafel afruimen, vaatwasser aanzetten, gordijnen opendoen, slaapkamer luchten, bed opmaken, wasmand checken en zo nodig een was draaien (deze voorbeelden komen dus uit het boek).
De kluszus blijft ook deze week bij je, en als het goed is, krijgen jullie het samen steeds gezelliger. Dit houdt dus in dat je deze week ook een kast helemaal gaat opschonen, het advies van de Huishoudcoach is om een kast in de keuken helemaal in te richten met spullen die je voor het ontbijt nodig hebt, zodat je in het vervolg niet meer zo veel heen en weer hoeft te lopen om te kunnen ontbijten.

Hoe ging dit bij de Achterbergen?
Eerst de ochtendroutine. Mijn lijstje gaat zo: slaapkamers luchten, keuken opruimen, stofzuigen en evt. dweilen, wasgoed verzamelen, bedden opmaken en één bed verschonen.
Niet dat ik deze dingen niet deed, maar het helpt merk ik om het als routine te doen aan het begin van de dag.

De ontbijtspullen stonden bij ons al lang op één plek, dus heb ik de 15 minuten opruimen per dag ergens anders besteed (en ik weet niet meer waar!).
Inmiddels ben ik er wel achter dat ook voor het huishouden een soort werkweek handig is. De weekenden zijn namelijk bij de Achterbergen veel te druk en onvoorspelbaar om ook nog eens een heel lijstje af te kunnen werken. Dit doen we dus alleen als het lukt, en als de goede wil niet ontbreekt haha (zie vorig logje).

3 opmerkingen:

plukdedagsandra zei

Eens leuk om dit te lezen bij jou Karien.

Anoniem zei

Hoi ik volg je blogje al een tijdje.....
ik vind je manier van schrijven erg gezellig ik lig dan ook vaak in een deuk maar dan vooral om de herkenning!!!
ik lees al een aantal weken mee met je blog "weg met de rommel" en ik had dit boek ook al eens gelezen
ga nu toch maar serieus aan de gang
doe af en toe wat van je tips maar ga nu meer met het echte werk beginnen
ik doe namelijk alle opruimtips en technieken en boeken door elkaar
bij ons is de was echt een heikel punt nu heb ik niet zo een groot gezin als jij maar we zijn met z'n zessen en dan is die was echt pffff vooral als er 2 kids zijn die bedenken dat ze iedere dag iets schoons aandoen en dan de kleding of op hun kamer laten slingeren op een stoel of in de wasmand gooien tussen al het stinkspul lekker veel was dus en dan heb je nog de bedplassers hoe doe jij dat met je gezin heb je een bepaalde routine en hoe vaak strijk je dan?
groetjes Rebecca christen en moeder van vier

Karien zei

@Rebecca, de was doe ik gewoon als er een wasmand vol is. Er staat op elke verdieping een wasmand zodat er niet overal wat rondslingert, en 's morgens loop ik even overal alles na (behalve op de kamers van de groten, die mogen dat lekker zelf doen). De jongere jongens krijgen om de dag schone kleren aan, maar als ik het niet zeg doen ze dat niet uit zichzelf dus jouw probleem ken ik niet... :-)
Met bedplassers hebben we ook ervaring hoor. De enige die dat nu nog regelmatig doet hier, stopt zelf z'n spullen in de wasmachine en zet hem aan. En maakt zelf het schone bed weer op. Sommigen slapen met een bedzeil of met een luier, afhankelijk van hoe vaak het nog gebeurt. En verder een klein beetje routine met uitkleden (doe je kleren maar direct in de was), volgens mij zou ik geen tips meer kunnen bedenken. Strijken doe ik trouwens niet heel regelmatig. Soms haal ik alles beneden en soms doe ik even wat boven. Blijft soms ook lang liggen (soms heeft André geen gestreken overhemd meer en dan neem ik me voor om het nooit meer zover te laten komen maar ja, je weet hoe dat gaat). Het blijft toch een kwestie van bedenken hoe je het wilt aanpakken, en het dan gewoon doen, en eventueel bijstellen. Succes hoor!