donderdag 23 december 2010

ASS in de vakantie - het blije vervolg

Dit blogje wordt getypt door een opgeluchte moeder. Zelden heb ik meer gehad aan de reacties als deze week op het eerdere blogje over de vakantieperikelen.
Er komt zelfs een boekje aan over de post - dank je wel JenS! Een ander boekje werd me aangeraden - dank je wel Ida, het boekje is besteld!
Gisteravond tijdens het koken kon ik mooi mijn gedachten even laten gaan over een dagindeling voor Frank. Op een papier zette ik vervolgens alle eet- en drinkmomenten neer, met daartussen ruimte voor bezigheden, steeds periodes van ongeveer twee uur. Rechts maakte ik 's avonds samen met André een lange lijst met dingen die Frank eventueel leuk vindt om te doen, van tv kijken tot aan sudoku's maken. Daarna kwam Frank naast me zitten en nadat ik had uitgelegd wat de bedoeling was, had hij nog wel wat ideetjes om erbij te zetten, zoals Engels leren. Hierna hebben we samen de dag van vandaag doorgesproken, waarbij ik geen vaste tijden aanhoud, maar gewoon: na de koffie ga je eerst boksen op je kamer (en mag Elwin aan de computer), na een uur mag jij aan de computer. En dat duurt dan ongeveer weer een uur totdat we gaan lunchen.
En zo hebben we het hele lijstje ingevuld. Frank werd direct enthousiast en ging alvast dingetjes klaarzetten. En vanmorgen? No problemo. Na de koffie ging Frank blij naar boven om te boksen (dat klinkt als een hobby van hem, maar het is echt héél lang geleden dat hij dat voor het laatst deed, was nooit te motiveren), een uurtje later zat hij tevreden achter de pc. Het ging zelfs zó goed, dat hij ook nog aangestoken werd door Elwins geknutsel, iets wat helemaal niet op zijn lijstje stond. En hij zou mij aan het begin van de middag helpen met koken, maar in plaats daarvan koos hij om met André de boodschappen te gaan doen.
Ik ben eerlijk gezegd stomverbaasd dat het zó makkelijk op te lossen was... maar eigenlijk had ik het wel kunnen weten - gebrek aan duidelijkheid en voorspelbaarheid, gewoon letterlijk opgevat. En wat een rust brengt het om gewoon zo'n dagprogramma te maken! De tijd die daarvoor nodig is, hebben we er graag voor over.

15 opmerkingen:

Purperpolletje zei

Applaus!!! Wat ontzettend fijn voor jullie allemaal. Hoe simpel kan het soms zijn, hè? Je moet er alleen even op komen.

Kopka zei

Wat fijn dat het zo'n geweldig resultaat heeft! Dat zal een hoop rust en goede stemmingen brengen!

Ik hoop voor jullie allemaal dat het zo blijft.

Purperpolletje zei

Trouwens, misschien helpt het Frank ook al als hij van tevoren weet wat er bij club van de gemeente op het programma staat.

Lies86 zei

Wat fijn dat het helpt!
Duidelijkheid en structuur is zooo belangrijk voor mensen met ASS.
En soms zo moeilijk voor de mensen om hem/haar heen.
Vaak zijn spontane acties opeens niet zo leuk meer.
Ik (begeleider van mensen met een handicap of stoornis) kan alleen maar aangeven, probeer de duidelijkheid en structuur altijd te handhaven.
Neem hem even appart, leg uit wat er gaat gebeuren en waarom en hoe.
Ze het alles inderdaad op papier of in schema's en ondersteun het eventueel met foto's of picto's (ken je picto's?)

Dit kan voor op school trouwens ook goed helpen!
Als de juf iedere dag voordat de lessen beginnen Frank apart kan nemen en met hem een schemaatje doorneemt wat hij die dag van uur tot uur gaat doen, geeft dat vaak veel rust.
Er zijn zelfs klokken die de uren aankunnen geven doormiddel van een rode streep (zal eens een voorbeeld voo rje opzoeken) zodat hij overzicht blijft houden.
Een kookwekker werkt hier vaak ook goed voor.
Frank kan goed kloklezen toch? Dan kan hij ook een kookwekker aflezen die op zijn tafel of bureau naast zijn activiteit staat, zo kan hij zelf zien hoe lang hij een activiteit nog door moet nemen.

Fijn dat jullie via je blog zoveel respons kregen.
Nog fijner dat je om hulp durft te vragen. Dat is vaak het lastigst, maar zo belangrijk!

Ik wil je heel veel succes, structuur en liefde toewensen voor en met Frank!
Blijf de parel in hem zien, want door je bericht heen lees ik niks anders dan liefde voor hem ondanks zijn ASS.

Liefs
Lies

Aritha Vermeulen zei

Hier word ik nou echt blij van!

Karien zei

@Lies, bedoel je de time-timer? Die heb ik gezien op de school waar we voor Frank zijn gaan kijken. Volgens mij wil zijn huidige school ook zoeentje aanschaffen. Ik weet niet zeker of het thuis ook nodig is, want als hij een bepaalde tijd achter de computer mag, houdt hij het meestal zelf ook goed in de gaten, en doet niet moeilijk. Maar het is wel goed om zoiets in het achterhoofd te houden.
Ik zal de juf wel attenderen op al deze reacties, ze is zeer begaan met Frank en leest ook regelmatig hier :-)

Petra zei

Wat fijn dat het weer beter gaat.
en eigenlijk zo simpel.
waar het bloggen al niet goed voor kan zijn (-:

Marianne zei

Gaaf!!

Wiek zei

Je vorige logje over Frank riep bijmij veel bewondering op. Hoe open je bent over je onmogelijkheid om te weten hoe je moet reageren (nu nog). Fijn dat je zoveel reacties hebt gekregen waarmee je verder bent gekomen. En dat je dat samen met je man kan oppakken en ook samen met Frank. Veel succes de verdere vakantie, de komende feestdagen zullen ook niet de makkelijkste zijn wat betreft ritme maar volgens mij gaat het goedkomen!

Corrie zei

Fijn om te lezen.
Fijne dagen, heb het goed met elkaar.

hartelijk zei

Blij ben ik voor jullie,
fijne dagen toegewenst voor alle Achterbergen :)

Judith zei

heel erg fijn hoor voor Frank en ook voor jullie allemaal

-::Maris::- zei

Fijn voor Frank en jullie!

Groetjes Maris

astridreinders zei

Fijne dagen samen, dat gaat nu helemaal lukken!

JenS zei

Ben gewoon een beetje ontroerd...
Wat heerlijk dat je wat hebt gehad aan de tips en dat ze meteen werken!
Hele fijne dagen met elkaar!