zondag 19 december 2010

Experiment

Superhandig, bouwemmers. Veel sterker dan de gewone huishoudemmers, en nog in een stijlvolle kleur ook. De Achterbergen gebruiken ze voor van alles en nog wat, en vandaag werd er eentje gebruikt voor een experiment.
Vannacht viel er weer een dik pak sneeuw, en daarom ging de geplande kindersamenkomst niet door. We hadden dus wat extra tijd, en die gebruikten we voor een educatief doel. Een bouwemmer werd vol losse sneeuw geschept en binnen gebracht. Vervolgens werd aan alle Achterbergen die thuis waren gevraagd hoe hoog het peil in de emmer zou zijn als alle sneeuw in de emmer gesmolten was. Dit werd op een briefje aangegeven, waarbij de voorspellingen onderling varieerden van helemaal vol tot 1/6 deel. De emmer werd op een keukenkruk vlakbij de verwarming gezet om de sneeuw snel te laten smelten.

En? Wat denken jullie? De emmer was om half tien vanmorgen vol met verse sneeuw. Hoe laat was alles gesmolten? En hoeveel water zat er toen in?

Kijk ergens tussen de reacties naar de door ons gevonden antwoorden.

7 opmerkingen:

Purperpolletje zei

Om 11.34 zat ie 3/8 vol met water.

RiaN zei

om 18.00 uur is hij nog 1/4 vol

Anoniem zei

Leuk een experiment!

om ongeveer 14.30 uur zal de emmer voor 1/7 deel gevuld zijn met water

Mariam

Judith zei

1/2 gevuld om 16.00 uur

Karien zei

Het volume viel nog wel makkelijk te voorspellen. Als je in diepe sneeuw stapt, blijft er ook vrij weinig van over, dus dat het geslonken was tot ongeveer 1/6 van het oorspronkelijke volume, iets minder zelfs, verbaasde mij niet (sommige van de jongens wel haha).
MAAR dat het zóóó lang duurt voordat één emmertje vol losse sneeuw, bij de verwarming, gesmolten is, verbaasde mij nog het meest: pas om kwart over vier was alles water - bijna 7 uur later!

Vlijtig Liesje zei

Oh interessant! Ik denk dat er minder water in zit, dan sneeuw. Sneeuw heeft vast meer volume. W.b. smelttijd heb ik geen idee.

Liene zei

Wat een leuk experiment zeg, gaan we vandaag ook doen!