maandag 31 januari 2011

Kruidkoek zonder suiker

Deze kruidkoek komt uit het boek 'Montignac op klompen' van Francis van Arkel. Hij valt wel snel uit elkaar, dus niet zo heel geschikt voor deftige visite, maar voor wie van kruidig en gezond houdt, kan hij er best mee door.

Hieronder het officiële recept:
Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng 500 gram volkoren tarwemeel, 15 gram speculaaskruiden, 10 gram kaneel, 300 gram suikervrije stroop (bijv. appelstroop), 15 gram bakpoeder, 4 dl magere melk, 5 ml vloeibare zoetstof en 2 appels in kleine stukjes goed door elkaar. Vul een licht ingevet cakeblik met het beslag en zet dit 5 kwartier in de oven. Als de kruidkoek helemaal is afgekoeld pas uit het cakeblik halen.

De Achterbergen hadden niet alles in huis, daarom zat er ipv zoetstof een flinke hand rozijnen door, halfvolle melk ipv magere, en zoveel walnoten als ik in de gauwigheid kon kraken.

En nu is hij alweer op.

7 opmerkingen:

Collie-Collie zei

Dat is een lekker recept, die ga ik eens met de kinders uitproberen!! Ik ga strakjes met Bridget eerst cupcakejes bakken als tractatie bij ballet, maar de volgende wordt zo'n lekkere kruidkoek!!

Groetjes, Collie

Judith zei

mmm lekker hoor

Aritha zei

Lijkt me lekker maar eh...bij mij valt alle cake altijd uit elkaar. Tis maar goed dat we nooit deftige visite krijgen.

Anoniem zei

Ik vraag me eerlijk af waarom je geen suiker gebruikt maar wel zoetstoffen. Die zijn toch minstens zo slecht (kankerverwekkend) als suiker? Of heb jij iets "gezonds"?
Groetjes Corrie

Karien zei

@Corrie, ik gebruik geen zoetstoffen. Het staat wel in het recept, maar ik heb rozijnen erdoor gedaan. En verder gebruik ik ze ook niet hoor. Suiker gebruik ik niet om te kijken of ik er fitter van word (en dat lijkt wel zo te zijn ja!)

Elanie Tak zei

klopt het dat het deeg niet vloeibaar is?

Karien zei

Oei, nu moet ik heel diep in mijn geheugen graven. Ik denk dat het niet vloeibaar is, wel een soort smeuïg beslag.