zondag 9 januari 2011

Laten we het eens over ons Imago hebben

Zo af en toe komt bij ons het spel Imago op tafel. Geen flauw idee of het nog te koop is, maar toch leuk om eens over te bloggen. Bij dit spel wordt er elke beurt een vraag gesteld over een van de medespelers, of over iemand die zij allemaal goed kennen (in dit geval Daniël). Iedereen moet dan goed nadenken welk van de zes antwoorden op de vraag het best bij de betrokken persoon past, en het meest gegeven antwoord is dan het winnende. Kan dus alle kanten op met zo'n spel.

Tja, hoe leg je nu het beste uit wat het nut van dit spel is... het heeft te maken met het leren aanvoelen van bepaalde dingen, tegen kritiek kunnen, op een bepaalde manier kunnen denken. zie onderstaande voorbeeldvragen:

Stel je eens voor dat ..... een tuin had. Wat zou erin overheersen?
1 onkruid
2 een onberispelijk gazon
3 bloemen
4 beton
5 oorspronkelijke bomen
6 kabouters en fonteinen.
Na zo'n vraag denkt iedereen na welk antwoord het beste bij de persoon op de puntjes past. En legt daarna het antwoordkaartje met het juiste nummer op tafel.

Stel je eens voor dat ...... een dierengeluid was. Wat zou hij/zij doen?
1 miauwen
2 loeien
3 brullen
4 kakelen
5 sissen
6 krassen

Stel je eens voor dat ........ een bal was. Wat voor bal zou hij/zij zijn?
1 voetbal
2 golfbal
3 gehaktbal
4 galabal
5 rugbybal
6 gemaskerd bal

En zo hebben we een heel dikke stapel met zeer uiteenlopende vragen, waarbij een behoorlijk beroep op je voorstellingsvermogen wordt gedaan. En op je vermogen om tegen kritiek te kunnen.

En daarom is het best een nuttig spel.

4 opmerkingen:

Mellody zei

Lijkt me een leuk spel! Mag degene om wie het gaat ook een antwoord geven op de vraag?

Marijke zei

Klinkt zeer nuttig, zal eens kijken of het op mp staat.

Marijke zei

Er staat dat het voor kinderen vanaf 12 jaar is. Staan er nl 2 te koop. Hoe is jouw ervaring daarmee? Lijkt me voor iedereen, maar zeker voor autisten, wel goed om je te verdiepen in de ander.

Karien zei

@Mellody, je eigen regels zijn de belangrijkste :-) het kan heel leuk zijn om kleine gesprekjes hierover aan te gaan (waarom vind je mij een potlood en geen vulpen) maar dat gebeurt bij ons zelden.

@Marijke, inderdaad is het voor onze puber-autist het meest nuttig, maar wij spelen het gewoon met degenen die willen. Elwin (7) deed gisteren ook mee. Volgens mij was het spel dat wij nieuw kochten trouwens tussen de 5 en 10 euro (ging uit het assortiment).