woensdag 23 februari 2011

Bak ze bruin

Vandaag was het de beurt aan Frank om iets voor de lunch te maken. Dat kwam goed uit, want juist vandaag begon hij zich weer te vervelen en hadden we weer een planning gemaakt (voor het eerst deze vakantie dus!). Het recept had hij uitgezocht uit het boek 'Bak ze bruin', uit een serie boeken die ik ooit via Felicitas heb gekocht. Deze boeken worden misschien wel het vaakst uit de boekenkast gehaald bij de Achterbergen: om gewoon door te kijken, om iets uit te knutselen of te bakken, of als stevige onderlegger voor een A4-tje voor gebruik tijdens een spelletje of om op te tekenen.

De broodjes lukten gelukkig supergoed: aan de hand van de aanwijzingen in het boek heeft Frank ze zelf gemaakt: een egeltje, een bloem, een slak, boerenbroodjes en Irene maakte de schildpad. Voor 8 broodjes maak je een deeg van 350 gram witte bloem, 1 theelepel droge gist, een dessertlepel olie en 200 ml lauw water. Vijf minuten goed kneden en in acht stukjes verdelen. Daarna ga je lekker aan het boetseren met de stukjes deeg, waarna ze op een warme plaats moeten rijzen, zo'n drie kwartier. Na het rijzen de broodjes inkwasten met melk (of met losgeklopt ei), versieren met rozijnen en/of zaadjes, en 20 minuten bakken op 230 graden. Aan tafel rekenden we uit wat de broodjes zo ongeveer kostten: aan ingrediënten ongeveer 2 cent per stuk, plus de elektriciteit natuurlijk.

Aangezien iedereen ze erg lekker vond, zullen ze nog wel een keer op het menu staan!

8 opmerkingen:

Jantine zei

MMMM zo'n schildpad zou ik ook wel lusten!

Collie-Collie zei

Wat leuk fantasiebroodjes, die zullen er wel lekker in gaan.

Groetjes, Collie

Anoniem zei

Sluit me aan bij Jantine, MMMMM-JAMMIE
Leuk hoor dat je kids zo creatief zijn, zo kom je de vakantie wel door ;-)
Fijne dagen nog!

Groet, Let...

Trudy zei

mmmm dát ziet er superlekker uit! Je kunt zien dat hij talent heeft. Jammer dat we ze niet kunnen ruiken...

Judith zei

Dat ziet er lekker uit!

Nicolle zei

O wat lekker allemaal! Je hebt ons aan het werk gezet. De zelfgemaakte worstenbroodjes zitten nu in de oven!

Marijke zei

We hebben ze ook gemaakt, helaas zijn ze niet helemaal gelukt. Het deeg plakte (maar had niet teveel water, dus begrijp het niet), de rozijnen zijn verbrand, en ik miste het zout.
Maar we hebben lol gehad.

Karien zei

@Marijke, dom van me, er moet natuurlijk ook een flinke snuf zout door (ik heb het uit m'n hoofd opgeschreven). Bij het deeg kun je toch wat extra bloem doen als het plakt? Wij hadden zulk mooi boetseerdeeg... En de rozijnen, ja, die zaten er eigenlijk alleen voor de show. Na 25 minuten in de oven zijn die inderdaad niet meer zo lekker.