maandag 28 februari 2011

Geen idioten en sukkels meer

Al drie dagen zijn er geen idioten en sukkels meer gesignaleerd bij de Achterbergen. En ze zijn vastbesloten om voorgoed weg te blijven. De duidelijke bewijzen van hun afwezigheid staan op ons whiteboard. Ja, een heus beloningssysteem... dat leek namelijk de enige werkende methode om Frank te helpen te stoppen met anderen uit te schelden voor idioot en sukkel. Vorige week nog zei hij dat het hem nooit zou gaan lukken. Hij heeft immers PDD-NOS, en dat vond hij een prima excuus. Maar toen we een systeem bedachten waarbij hij kan sparen voor speelgoed, ging hij inééns zijn gloeiende best doen. En met succes: hij werd zaterdag bijvoorbeeld drie keer erg boos op een van zijn broers, maar dacht aan de belofte en het ergste wat hij zei was: kop dicht! En nu maken we 's avonds samen een leuk lachend gezichtje van het afwachtende lege rondje. Als het gelukt is tenminste. Twee keer per tien dagen mag hij een rood huilend gezichtje hebben. Want realistisch zijn we natuurlijk wel.
Stiekem denk ik er al over na wat we gaan doen wanneer het steeds makkelijker gaat. Dat we misschien het aantal rondjes vergroten waarbij hij maximaal twee keer in de fout mag gaan. Of dat we het onderwerp gaan verleggen van niet schelden naar het volgende stapje op de 'boosheidsladder' (uit het boekje dat ik laatst heb beschreven van Ross Campbell).

De broers zijn niet jaloers. Dat rijmt, maar het is ook waar. Ze kunnen zelf namelijk meehelpen door Frank niet uit te dagen, en ze mogen vervolgens ook spelen met het speelgoed dat hij mag uitkiezen.
Vanmorgen heb ik onze nieuwe afspraak aan Franks juf verteld. Even later heeft Frank het uit zichzelf ook nog aan haar verteld. Gelukkig maar, want dat betekent dat hij niet van plan was om zich er op school niets van aan te trekken.

Aan Frank heb ik verteld wat een held hij is. In de bijbel staat dat wie zichzelf beheerst, sterker is dan iemand die een stad inneemt. Dat hij steeds meer bij die mensen gaat horen die zichzelf beheersen, is een geweldige gedachte, niet alleen voor mij, maar ook voor hemzelf!

12 opmerkingen:

Purperpolletje zei

Jaloerse broers: ik dacht aan

Jozef zoekt zijn grote broers,
alle tien zijn ze jaloers!

(en nu krijg ik dat liedje niet meer uit mijn hoofd! Wat een ****** ben ik toch...)

Jolanda zei

hoi Karien,
Wat fijn dat dit systeem goed helpt, ik denk ook voor andere kinderen...Mijn middelste zoon is op 't moment ook best moeilijk (niet luisteren, druk) en ik ben ook weer begonnen met een beloningsbord. Soms denk ik ook weleens zou er meer aan de hand zijn... De laatste alinea in je stukje zet me aan het denken, ik zal het eens opzoeken en ophangen in de keuken, want de tieners hier gebruiken ook weleens woorden waar ik niet zo blij mee ben...

Anoniem zei

Hoi Karien,

Je kent mij niet en ik jou eigenlijk ook niet behalve dan wat ik over je lees op je weblog!

Maar ik wilde toch even zeggen dat ik echt respect voor je hebt hoeveel liefde je geeft aan je jongens en je dochter. Wat geweldig hoe je met ze omgaat en dat je Frank verteld wat een held hij is omdat dat in de bijbel staat, wauw! Je vormt ze echt tot prachtige mensen die zich geliefd mogen weten door hun Schepper ondanks de onvolkomenheden in dit leven en daar heb ik echt bewondering voor.

Ik heb nog een praktisch vraagje: ik ben ook van plan om te stoppen met suiker eten, gebruik jij een bepaald boek met informatie en recepten?

Groetjes Margreet

mamaeer zei

hihi, een goed verhaal voor op het forum :-)

hartelijk zei

Heel goed, het plan zowel als de uitvoering ;)
complimenten!

Karien zei

@Margreet, dank je voor je fijne reactie! Wat je vraag betreft: nee, ik heb geen bepaald boek met informatie, ook geen recepten. Ik eet geen tussendoortjes dus heb ik eigenlijk geen recepten nodig. Succes!

Judith zei

fijn hoor! en kanp van je zoon!

Anita zei

hey, m'n neefjes heeft ook pdd-nos en hij had het dus ook, scheldwoorden en vloeken. (Hij is 9) bij hem hebben ze stikkertjes geplakt met daarna inderdaad een beloning, op dezelfde manier als jij doet. en idd 1 of 2 missertjes... hij is er, dankzij dit beloningssysteem helemaal vanaf! Succes ermee!

Jantine zei

Wat een goede tip! De titel van dat boek zou ik graag van je krijgen, dat blogje kan ik me niet herinneren... maar ook onze PDD-NOSser heeft hier veel moeite mee!

Karien zei

@Jantine, het boek heet 'leer je kind omgaan met boosheid' en het is van Ross Campbell. Een duidelijk christelijk boek. Kost nog geen 10 euro bij Bol.com.

Jantine zei

Dank je wel, ik ga het gelijk opzoeken!

Wiek zei

Vanmiddag probeerde ik te reageren, maar volgens mij is dat niet gelukt.
Ik wilde zeggen dat het zo fijn is voor jullie en voor Frank om op deze manier te kunnen werken aan zijn gedrag. Dat jullie hem kunnen helpen en dat hij er aan wil werken. En ook dat de rest Frank helpt door hem niet/minder uit te dagen!