vrijdag 25 februari 2011

Hé, en het huishouden dan?

Vorige week ben ik straal vergeten om over het huishouden te bloggen. Dat was nou ook weer niet de bedoeling. De Huishoudcoach raadt aan om eerst alles in kaart te brengen wat er nog aan klusjes open staat in en om het huis, en daar eens flink huis te houden, en daarna pas drie maanden te gebruiken om routine aan te brengen in het schoonmaken. Deze twee hoofdstukken heb ik omgedraaid. Eerst lekker aan het schoonmaken. Klusjes moeten vaak toch wachten tot André tijd heeft.

De Huishoudcoach heeft een leuke methode bedacht voor de schoonmaakroutine. De eerste opdracht is om elke dag een keertje door het hele huis te gaan met voor elke dag een andere opdracht:
afstoffen (overal dus, niet supergrondig maar dat het weer netjes is)
stofzuigen (idem)
dweilen
alle glimmende oppervlakken poetsen (spiegels, ruitjes in kastdeuren etc.)
alle prullenbakken legen en vuilniszakken verwisselen
sanitair schoonmaken
en het gasstel schoonmaken
Dit is een nieuwe routine, die eerst moet inslijten, dus het advies is om dit zeven weken achter elkaar te doen voordat je verder gaat uitbreiden. Kies zelf voor elke klus een dag die daarvoor geschikt is.

Na die zeven weken ga je één uur per week extra aan de slag (natuurlijk blijf je de dagelijkse schoonmaakklusjes ook doen!), en wel in één 'zone' van het huis: de benedenverdieping, de eerste verdieping, de tweede verdieping of buiten. Dan doe je bijvoorbeeld één ruimte grondiger dan anders. Of je maakt ramen schoon. Je loopt waarschijnlijk zelf ook tegen dingen aan.

MAAR... hoe doen de Achterbergen dit nou? Het voordeel van bovengenoemde methode is natuurlijk dat je alles een keertje tegenkomt, al is het maar één keer in de week. Toch sprak de precieze invulling me niet zo aan. Als een soort vertaling naar het Achterbergse huishouden heb ik daarom een persoonlijke routine ontworpen die beter bij ons gezin past.
De basis daarvan is als volgt:
op maandag maak ik de wc's en de badkamers schoon, maar niet de douchecabines;
op dinsdag maak ik de keuken schoon;
op woensdag dweil ik de benedenverdieping;
op donderdag zijn de douchecabines aan de beurt;
op vrijdag maak ik een weekmenu voor de volgende week, bestel de boodschappen bij Albert.nl en maak een lijstje voor de C1000 en de groenteman;
en op zaterdag worden de trappen en de overlopen gezogen.
De rest gaat niet volgens een strak schema. Het komt evengoed wel af en toe aan de beurt. Net als de wc's, die mogen ook wel vaker dan één keer in de week, afhankelijk van op welke verdieping het is.
Samen met de routine uit het eerste hoofdstuk (ochtend- en avondroutine, waarin o.a. opgenomen het verschonen van de bedden) bevalt mij dit tot nu toe bijzonder goed!

Nou, dat is dan het laatste hoofdstuk in een notendop. Zal ik de klusjes-routine ook nog bespreken?

5 opmerkingen:

Ellen zei

:) ik heb ook een aardig strak plan, maar maak dan juist wél de hele badkamer schoon, omdat dan alles er weer 100% schoon uitziet.

Mijn tip is altijd heel eenvoudig: Een opgeruimd huis ziet er automatisch ook schoner uit...

Ik heb per dag 1 kamer /ruimte die ik goed schoonmaak (incl dweilen) en dan nog 1 kamer / ruimte erbij om oppervlakkiger te poetsen.

Zo ziet het er bij mij uit:
maandag: keuken / bad 1
dinsdag: slaapkamer 1 (incl verschonen)/ woonkamer
woensdag bad 1& 2/ slaapkamer 3
donderdag slaapkamer 2 (incl verschonen)/ keuken
vrijdag woonkamer/ bad 1 & 2
zaterdag: alles stoffen / stofzuigen / dweilen

Maar ik heb natuurlijk niet (meer) zoveel kamers ....

Collie-Collie zei

Ik en het huishouden.... tja wat zal ik daar van zeggen. Ik heb het goed geleerd van mijn oma... de voorjaarschoonmaak kreeg ik alle do's en don'ts in het huishouden. En thuis hadden we allemaal onze taak...

Maar in combi, met gezin, eigen bedrijfje, mijn ziekte en een man die veel weg is... Soms loopt het wekenlang gesmeerd en soms voel ik dat ik achter de feiten aan ga lopen en dan red ik het niet meer. En het duurt soms een hele tijd eer het weer in het gareel loopt.

Het loopt momenteel niet in het gareel, want er liggen ook een hoop klussen/klusjes te wachten. Rem is niet handig, dus die liggen op mijn bordje... Maar goed, gewoon doorgaan, hè.

Groetjes, Collie

nicolle zei

Ik doe echt niet precies wat jij wekelijks voorschrijft, maar heb er al heel wat tips uitgehaald. Ik zeg... ga maar lekker door!

Nathalie zei

en wanneer doe jij het was, strijk, vouw en opruimwerk dan? En al je administratie?
Hobbies.. ah....... is daar ook nog een plekje voor? Ik heb zo'n schema ooit geprobeerd, maar uit frustratie maar weggegooid, want ik kwam nergens meer aan toe :)

Ik wens je alvast een hele fijne week!!!

Karien zei

@Nathalie, dat zit in de routine van het eerste hoofdstuk verwerkt (weg met de rommel) dat je vindt in het archief. Elke ochtend verzamel ik alle was. De was wordt gedraaid als er een wasmand vol is (dat was lange tijd één keer per dag maar tegenwoordig meestal toch wel twee keer). Drogen en opvouwen gewoon per dag bijhouden, een beetje tussendoor zonder te veel te plannen. Strijken ook, dan blijft het te doen. Nu in de vakantie ligt er wel een hele berg...
Administratie: daar ging het tweede hoofdstuk over. Bij mij werkt het fantastisch dat ik daar één dagdeel voor heb gereserveerd (maandagmiddag als de jongens op school zitten en Bart slaapt). En hobby's? ik sta vaak versteld hoeveel ik nog kan doen behalve dit minimale...!