vrijdag 18 maart 2011

Hier doet 'ie het voor

Na 10 dagen niet schelden besloten we dat Frank nog eens 10 dagen nodig had om het nieuwe patroon er helemaal goed in te krijgen. Het patroon van niet iemand uitschelden als hij boos wordt. En inderdaad, na die tweede 10 dagen praatten we er samen over en waren we het wel eens dat het hem eigenlijk geen moeite meer kostte.

Dus werd het tijd voor een vervolgafspraak. N.M.B. De Achterbergen weten al wel wat dat betekent: Niet Mee Bemoeien. Dat leek ons een geschikt vervolgthema, en Frank ook wel. En passant doen Gido en Elwin ook mee aan de afspraak. Die luidt als volgt: als een van de jongens zich  op een storende manier met een ander bemoeit, en een van ons (ouders) zegt NMB, dan houdt diegene direct zijn mond tegen die ander. Lijkt lastig, maar door de reminder wel te doen - dachten wij. Zo dachten de drie jongens ook. Eén dag hadden we nodig om erin te komen, vandaag werkt het als een trein. Tegelijk met het herinneren aan de afspraak, herinneren we ook aan de Beloning, namelijk Lego Ninjago. Dat is waar alle vier de lagere-school-Achterbergen tegenwoordig helemaal weg van zijn, en dat komt goed uit, want op deze manier kunnen ze mooi voor iets duur(zaam)s sparen.

Misschien wel net zo belangrijk, is de andere Beloning, namelijk het groeiende zelfvertrouwen en uiteraard de onderlinge saamhorigheid die de laatste tijd meer dan vroeger te merken is.

En daar doe ik het dan weer voor.

8 opmerkingen:

Collie-Collie zei

Zo creëer je een heerlijk ontspannen sfeer in huis. En dat is zeker met allemaal jonge kinderen wel zo lekker.

En zeg nu zelf, voor zo'n prachtig Lego Ninjago slaan de heren drie vliegen in een klap. Het is gezellig, sparen ze voor Lego en kunnen ze, omdat er zo'n ontspannen sfeertje is met z'n allen mee spelen!!

Groetjes, Collie

Judith zei

fijn hoor dat t zoveel beter gaat nu

Kopka zei

Ik heb echt respect voor jullie manier van aanpakken van de familieproblemen (misschien een te zware term)!

Marianne zei

Wat fijn dat deze manier, goed werkt.
En voor de jongens uiteindelijk ook weer iets heel leuks om mee te spelen.
Succes Gr Marianne

astridreinders zei

Karien, wat zijn jullie fantastisch bezig! Het inspireert me om vergelijkbare zaken hier ook weer serieus aan te pakken!

Lies86 zei

Goed zeg dat het zo goed werkt!
Fijn dat Frank er ook zo positief tegenover staat!

Anoniem zei

Hoi,
Ik kwam toevallig op je site terecht en heb met interesse zitten lezen, met name de stukjes over Frank en zijn ASS. Ik werk in een GGZ-instelling en vraag me af of Frank al psycho-educatie (= uitleg over wat een ASS is en hoe zijn eigen autisme eruitziet) heeft gehad? Er zijn verschillende methoden voor psycho-eductie aan kinderen/jongeren met een ASS en ik ben ervan overtuigd dat het nadenken over je sterke en minder sterke kanten, het leren (h)erkennen van je eigen mogelijkheden en beperkingen en het (leren) begrijpen welke dingen voor jou lastiger zjn door je autisme, heel goed is voor een kind. Zéker in de puberteit, maar ook al daarvoor is dat zo belangrijk voor het ontwikkelen van een reëel zelfbeeld.... google eens op 'ik ben speciaal' of op 'het grote ik boek' van Peter Vermeulen of benader eens een GGZ-instelling in de buurt om te vragen of zij deze trainingen geven. Vaak kan het individueel of in een groepje... Succes met het opvoeden van Frank (en de andere kids natuurlijk :-)

Karien zei

Hoi Anoniem,
Bedankt voor je tip; ik kende het nog niet. Ik ga zeker even kijken hoor, Frank is er denk ik wel aan toe om meer over zichzelf en zijn PDD-NOS te leren, al weet hij het af en toe héél goed te gebruiken als excuus :-)