donderdag 3 maart 2011

Tijden van verademing

De Achterbergen beleven tijden van verademing. Het lijkt wel of Frank bevrijd is van een boze bui die weet ik hoe lang heeft geduurd. Sinds er smileys op het whiteboard verschijnen vanwege de anti-scheldcampagne, is Frank veranderd in een opvallend ontspannen jongen. Die geen spelletjes nodig heeft om beziggehouden worden als hij met twee broertjes op de achterbank zit in de auto (om de onvermijdelijke ruzie te voorkomen), maar die met diezelfde twee broertjes gezellig zit te praten. Die er daardoor ook voor zorgt dat zijn moeder intens tevreden achter het stuur zit.

Opvoeddeskundigen raden het systeem van belonen dat wij hiervoor gebruiken, af. Omdat het een verkapte straf is: als je niet voldoet aan de eisen, krijg je de beloning niet. En het kind vertoont het gewenste gedrag alleen uit angst om de beloning niet te krijgen. En het valt wellicht terug in zijn oude gedrag als er geen beloning meer tegenover staat.
Bij Frank lijkt het daar niet op. Er valt geen spoortje van angst te bespeuren dat het hem niet zal lukken. Hij is vol vertrouwen dat het hem gaat lukken om elke dag een mooie smiley te mogen tekenen. Of hij terugvalt in zijn oude gedrag als er geen beloning meer tegenover staat, weet ik niet; dat proberen we nog maar even niet uit.

Een wereld van verschil.
In elk geval ben ik zó blij dat we op dit idee zijn gekomen!

12 opmerkingen:

Christina zei

Elk kind is uniek, opvoeden is maatwerk. Als dit goed is voor Frank en de rest is het een goede opvoeding. Punt uit.

Marianne zei

Mooi Karien! En fijn dat je zo stevig in je schoenen staat dat je je eigen weg kunt gaan, ook als deskundigen andere dingen zeggen. Mooie foto, is die van nu? Hij heeft zo'n prettige, open blik in zijn ogen. Lief joch!

Karien zei

@Marianne, deze foto is van daarnet. Al in pyjama. En inderdaad, heel ontspannen!

Collie-Collie zei

Toen Ramon klein was werd dit beloningssysteem ook afgeraden. Van Ramon weten we pas sinds afgelopen december dat hij Syndroom van Asperger heeft, hij is 14,5 dus beetje laat.

Maar achteraf besef ik dat dit soort systemen hem hebben laten weten, om te leren functioneren in vreemde situaties, op anderen/omgeving letten en om zichzelf te leren beheersen. Allemaal dingen die bij hem niet vanzelf gaan. Stoppen met dit beloningssysteem deden we in overleg met Ramon of als Ramon aangaf dat hij het niet meer nodig had... Als hij wist dat hij het kon, school werkte daar gelukkig ook in mee

Fijn dat Frank zo ontspannen en gezellig is. Dat is heel erg fijn!!

Groetjes, Collie

Karien zei

@Collie, dank je wel voor het delen van je ervaring!

Mellody zei

Verkapte straf? Het is maar hoe je het bekijkt. Ik gebruik best vaak een 'beloningssysteem' , als juf en ook als moeder. Niet in de vorm van kadootjes, maar wel stickertjes op een blad ofzo. Je doet zoiets toch uiteindelijk pas nadat je vanalles geprobeerd hebt. Het visualiseert het goede gedrag, gewenste gedrag. Dat is toch mooi? Ik vind dat je je zo meer richt op het positieve gedrag in plaats van het ongewenste gedrag. Die krijgt nu geen/weinig aandacht en het positieve wordt juist naar in de picture gezet. Het werkt. Soms lang , soms korter, maar ook voor jullie geldt dat het nu een hele positieve ervaring is zo lang als het duurt. Fijn hoor!

astridreinders zei

Karien, ik kan het alleen maar hardgrondig eens zijn met wat anderen hier schrijven: jij doet wat goed is voor jouw kind (eren). Geloof in jezelf en in je kinderen. Je vindt, met hulp, je weg! Ik heb er bewondering voor.

Jolanda zei

Dit neemt niemand jullie meer af! Stel dát het over een poosje weer minder gaat, dan heb je dit om aan terug te denken en voor ogen te houden: zo is hij ook.

JenS zei

Fijn hoor, dat het zo goed werkt! En heel goed dat jullie dat opvoedsysteem maar lekker aan je laars lappen en het positieve uit hem weten te halen.
Ga zo door! Bedankt voor je voorbeeld hierin...

mamaeer zei

Ha Karien,
Hier zou het systeem ook niet werken omdat ze erg gefrustreerd raken van het feit dat ze het inderdaad niet kunnen 'halen'.
Maar wat ben ik blij voor jullie allemaal dat het bij jullie wel werkt!!!
Applaus voor Frank!

Judith zei

ja ik dacht ook gelijk van he is dat een foto van nu?/ wantzijn hoofd ziet er zeker ontspannen uit. enne blijf gewoon doorgaan met deze methode. voor Frank werkt t gewoon

Liene zei

Wat fijn! En wat een mooie foto ook van hem!