vrijdag 1 april 2011

Klusjes in kaart - De Huishoudcoach voor 't laatst

En toen was het weer vrijdag. Er zou nog steeds een blogje komen over het laatste hoofdstuk van De Huishoudcoach, dus dat doen we dan maar.
De Huishoudcoach adviseert om al je plannen, klusjes die gedaan moeten worden of die je graag zou willen doen, in kaart te brengen. Heb je veel te veel te doen, dan zit er niets anders op en ga je schrappen. Wat er overblijft, krijgt een gecoachte behandeling. Bij elke klus wordt gezet wat de eerstvolgende handeling is die ervoor gedaan moet worden: iets kopen, een afspraak maken, iets uitzoeken etc. Klusjes die maximaal 10 minuten gaan duren, kunnen alvast gedaan worden, een voor een natuurlijk, dat schiet wel lekker op. En zo een heel hoofdstuk lang.

Dit hoofdstuk sprak mij het allerminst aan van het hele boek. Met een groot gezin en een heleboel onverwachtse dingen werkt het gewoon niet zo goed om een lijst te hebben van dingen die gedaan moeten worden, want er is toch nooit tijd om ze te doen. Wel is het nuchter om af en toe eens na te denken over bepaalde dingen die je nog graag had willen doen, maar als je heel eerlijk bent, liggen ze meer als een steen op je maag te wachten tot sint juttemis. Het kan dan opluchten om eens een flink aantal dingen te schrappen.

Het beste werkt nog altijd: direct doen. Of: dit weekend doen. Behalve als er wat tussenkomt...

Zo, dat was het dan. We weten nu allemaal hoe het moet. Maar we moeten het wel zelf doen; ik kijk nog steeds vaak op mijn lijstje met dingen die ik elke dag (zou) moet(en) doen, en af en toe laat ik het ook lekker een keertje liggen. Huishouden op z'n Achterbergs, dat werkt voor ons toch het meest ontspannen!

Geen opmerkingen: