maandag 27 juni 2011

Satésaus zonder gluten

Als je een persoon in huis hebt die glutenvrij moet eten, dan houd je daar al gauw elke maaltijd rekening mee. Oosters eten is dan lastig; in de allermeeste bami-, nasi- en satéproducten zitten gluten. Het is daarom heel fijn als je stuit op een recept waar voor de verandering geen gluten in zitten.
Kant en klare satésaus kan niet, maar dit eenvoudige recept voor zelf te maken saus is een prima alternatief. Ook al zal het niet vaak gemaakt worden omdat je met zo'n recept pas goed beseft hoeveel vet erin zit...

Voor ongeveer 4 personen: Snipper een uitje (wij deden het zonder ui) en fruit die samen met 1 kleingesneden teentje knoflook (deden wij ook niet) in 2 eetlepels olie glazig. Voeg 6 eetlepels pindakaas en ongeveer 1 dl water toe. Breng dit aan de kook en voeg nog een eetlepel azijn, een eetlepel ketjap (glutenvrije!) en een mespunt sambal toe. Laat even pruttelen en klaar!

Hoewel deze saus een typische pindakaas-nasmaak heeft, vonden de Achterbergen hem toch heel lekker over de gegrilde kipfilet! Behalve Chris, want die is allergisch voor pinda's...

7 opmerkingen:

Judith zei

lekker hoor ook als je niet glutenvrij hoeft te eten..

@Let zei

Mmm klinkt goed, Karien...
Tja, je 'moet' nu eenmaal rekening houden met elkaar en dat het dan ietsje vettig is nemen we dan 'maar' op de koop toe :-)

Fijne, zonnige, warme dag vandaag...
't Is nu nog lekker buiten...eer we een paar uurtjes verder zijn zal het wel anders zijn ;-)
Groeten, @Let...

Anoniem zei

Satesaus mild van Conimex, kant en klaar, is glutenvrij maar bevat wel melk, misschien een tip?
Het is al lastig zat zo'n dieet!

Hartelijke groet van een stille meelezer...die nu toch dit even wilde posten ;-)

Karien zei

Bedankt voor de tip!!! We gaan het vast proberen. Hoewel het zelf maken ook geen straf is... :-)

JenS zei

Hoi Karien,
Hier wordt het ook bijna altijd zelf (en glutenvrij) gemaakt.
Ik vervang het water altijd door cocosmelk. Misschien maakt dat het wel weer extra vet, maar die pindakaassmaak wordt dan een stuk minder. Het is veel milder van smaak.
Ook gaat er bij mij altijd een scheutje gembersiroop door. Dat maakt het net weer wat indischer.
Ik doe er cayennepeper, kerrie en gemberpoeder door. Zo komt het nog het dichtst bij de kant-en-klare pindasauzen.
Weet je dat je bij de Xenos (als je daar wel eens komt) wél gv pindasauzen kan kopen? Goed lezen, want niet ieder merk is gv.
Voor de makkelijke saus doe ik het wel eens, voor de goedkope variant maak ik 'm het liefst toch zelf!

Anoniem zei

Pindasaus kun je ook met melk maken,een schepje bruine suiker,hoorde ook nog in je recept.Wat het extra lekker maakt,is wat meer sambal en aanzoeten met sap van een blik Perziken!Groetjes,Anne-Mae

tim en lucas zei

bij de AH heb je glutenvrije satesaus van de albert heijn zelf eigen merk een kanten klare en een van het zelfde merk die je nog moet aan maken met water. er staat hier altijd een pot van in de kast. hij is erg lekker.