maandag 18 juli 2011

Supervlugklaar cakejes

Al 20 jaar stond het in onze boekenkast: koken met de magnetron. Een soort lesboek, met een aantal recepten ertussen om het koken met de magnetron te laten 'voelen'.
Een jaar of twee geleden las ik het boek eindelijk eens een beetje door totdat ik stuitte op een supersnel recept voor cakejes...
en dit weekend is het er eindelijk van gekomen! Hoewel je met alleen magnetronstraling geen lekker bruin korstje op de cake krijgt, vind ik dit toch een geslaagd recept, omdat ze zo snel klaar zijn (6 stuks in één minuutje), en eventueel kun je er ook nog een glazuurlaagje opdoen.

Door dit recept zit cacao om het gemis aan kleur te compenseren, maar dan smaakt het uiteraard ook heel sterk naar chocoladecake. Volgende keer zonder proberen!
Wie nog ergens, net als de Achterbergen, een restje cakemeel of zelfrijzend bakmeel heeft staan dat op moet, en 18 papieren cakevormpjes, zou het ook eens kunnen uitproberen. Smelt 100 gram boter (of margarine) in de magnetron, niet helemaal smelten, gewoon goed zacht maken. Roer er 75 gram cakemeel, 100 gram suiker, eventueel 25 gram cacaopoeder en 2 eieren door, en even goed kloppen. Een of twee eetlepels melk toevoegen omdat het in de magnetron veel sneller uitdroogt dan in de oven. De papieren vormpjes in magnetronbestendige kopjes doen (zo krijg je echte cupcakes!), voor eenderde gedeelte vullen met het beslag en één minuut in de magnetron op de hoogste stand. De bovenkant is dan nog iets nattig, maar dat gaart nog na.
In elk geval zijn ze erg lekker. En luchtig! Je proeft ze bijna niet eens...

Geen opmerkingen: