vrijdag 23 september 2011

Alweer taartendag

Bij de Achterbergen is het vandaag weer taartendag. Je weet wel: van het elke vijf dagen taart dieet (meer informatie volgt echt nog, heb nog een poosje geduld!). Deze keer had Frank het recept uitgezocht: een chocoladetaart met koffiecrème. OK, ik vol goede moed aan de slag met het recept uit een van mijn beste kookboeken. De twee helften van de taart (boven- en onderhelft) worden apart gebakken, maar bij de eerste helft leek het recept mij al niet zo geslaagd: er zat 50 gram bloem in en 250 ml melk, dat werd heel erg dun! Met een blind vertrouwen in de kwaliteit van het recept zette ik de springvorm in het oventje - om het er na een minuut of vijf weer razendsnel uit te halen, plus de opvangbak onder uit de oven, waarop in razend tempo het nóg dunner geworden beslag druppelde... Even later stond de rest van het beslag weer in de oven, maar nu een stuk dikker gemaakt met extra meel. De tweede helft lukte een stuk beter, want ja - ik ben gelukkig een ezel getuige het spreekwoord :-)

Een gelijkwaardig recept is vast wel op internet te vinden - een cake (onderste helft met cacao, bovenste helft gewoon), met daartussen en erbovenop botercrème waar een schep opgeloste oploskoffie doorheen zit. Of het lekker is? Geen idee, hij is nog heel. Bart en Chris vonden het in elk geval heerlijk om de kom van de koffiecrème uit te likken.

Voor Irene heb ik een klein glutenvrij cakeje gebakken, met daarop wat van de koffiecrème. Dat cakeje gaat supersnel in de magnetron, misschien is er iemand die het recept wil hebben? Maak 38 gram boter zacht in de magnetron, roer er een ei door, en 25 gram suiker en daarna 20 gram glutenvrij meel. In tegenstelling tot onze grote taart moet dit beslag nogal vloeibaar zijn, evt. wat melk toevoegen. Twee papieren cakevormpjes voor eenderde (of iets meer) vullen met het beslag, en dan één minuutje in de magnetron, klaar! Echt waar. De bovenkant moet nog iets vochtig zijn, het cakeje gaart nog na. Na het afkoelen de bovenkant decoreren, dan ziet hij er ook nog mooi uit!

2 opmerkingen:

Trudy zei

Ik denk dat dat dieet ook wel geschikt voor mij is ; ))

roos zei

Ha ha raar dieet!

Gelukkig ben ik een hartig aangelegd mens, dus voor mij geen verleiding als je je geheim uit de doeken doet.


Fijn weekend en blog je nog een keer over Pagedal?

met groet Roos.