donderdag 24 november 2011

20-minutengesprek

De lagere-schoolgesprekken hebben de Achterbergen ook weer achter de rug. Over Chris, Danny en Elwin een 10-minutengesprek, met Gido samen een kwartiertje met de juf over het voortgezet onderwijs praten, en vanavond was ik op de school van Frank, waar maar liefst 20 minuten is uitgetrokken per leerling.

Frank is gelukkig lekker losgekomen op zijn nieuwe school. De juffen genieten erg van zijn taalvondsten (zou het in de familie zitten dan?), zoals niet 'goedemorgen' zeggen, maar 'goede vandaag'. En hij kan goed meedoen. Wat in de klas aan hem opvalt, is zijn starheid, dat hij zich in conflictsituaties vastklampt aan een (foutief) idee zonder het los te willen laten. Daar moeten we aan werken, dat hij stukje bij beetje leert om dingen ook los te laten. Al met al denk ik dat we heel blij mogen zijn dat hij daar zit - ook al moet hij een paar uur per dag in een taxi zitten. Maar ook daar leert hij van!

En zijn haar moet worden geknipt.

5 opmerkingen:

Trudy zei

Fijn dat het met Frank zo goed gaat op de nieuwe school!

Collie-Collie.com zei

Fijn dat hij op z'n school zijn plekje heeft gevonden. Leuke taalvonst inderdaad, hahaha.

Ja, starheid, zwart-wit denken. Klinkt bekend, Ramon heeft het Syndroom van Asperger en wil af en toe ook behoorlijk star zijn, meestal in negatieve zin natuurlijk. Maar ik merk hoe ouder hij wordt (hij is nu 15) hij steeds beter terug kan dreggen naar de "vorige" keer en dan beseft/herkent "O... wacht eens even, dit hebben we al eens eerder aan de hand gehad... Hoe ging dat... O... Dit is dus niet de manier". Hij gaat wat eerder in de "denkstand"... en daardoor duren dit soort starre momentjes steeds korter en zijn minder fel...

Is heel fijn voor ons, maar vooral voor hem... Hij is daardoor veel meer ontspannen omdat er minder conflicten zijn... en ik bedenk ineens dat Ramon z'n haar ook geknipt moet worden... Dit weekend maar eens regelen!

Groetjes, Collie

Lisette zei

Fijn dat het zo goed gaat!
Hier aanstaande maandag een 10-minuten gesprek.

Vlijtig Liesje zei

Dat laatste is in ieder geval lekker makkelijk! Op de school van mijn oudste zoon Jan hebben ze ook 20 minuten voor gesprekken, maar dat is een school voor speciaal onderwijs.

Verder hebben we altijd gewoon 10 minuten gesprekken.

Karien zei

Ja, Vlijtig Liesje, zo is het bij ons ook dus. 10 minuten op de gewone school, 20 minuten op de speciale school!