donderdag 8 december 2011

Experiment nr. 1

Zoals al eerder aangekondigd, doen de Achterbergen elke week een natuurkundig proefje uit het 'grote boek van Sinterklaas', zoals Chris dat noemt, omdat het boek op 5 december tussen de pakjes zat.
Het eerste experiment is alvast zeer geslaagd, niet alleen doordat klopte wat werd beloofd, maar ook doordat alle Achterbergen geïnteresseerd toekeken, zelf dingen gingen uitproberen met het glas en het water, en allerlei andere wetenswaardigheden wisten op te diepen, al gold dat niet voor iedereen.

Experiment 1
Kun je lucht zien? Hoe weten we dan toch dat het bestaat? Je kunt natuurlijk blazen, dan voel je wat, maar hoe maak je lucht zichtbaar?

Je hebt nodig: een glazen bak met een aardige hoeveelheid water erin, een glas dat er helemaal in ondergedompeld kan worden en iets wat blijft drijven: een pingpongbal, of zoals bij de Achterbergen, een walnoot.
Zet de bak water op tafel (wij deden het tijdens/vlak na het eten), en laat de walnoot drijven op het water. Zet het glas op z'n kop boven op de walnoot en duw het glas naar de bodem. Hé, de walnoot ligt op de bodem! De lucht in het glas duwt het water naar beneden.
Kantel nu het glas een beetje zodat er wat lucht ontsnapt. Nu kun je duidelijk zien dat het waterpeil in het glas iets hoger is gekomen, omdat er wat lucht uit is gegaan.

Experiment geslaagd!

4 opmerkingen:

Lisette zei

Wat leuk en leerzaam!

Trudy zei

Heerlijk leerzaam allemaal. En dan ook nog lekker met water "knoeien" wat wil je als kind nog meer??

Vlijtig Liesje zei

Leuk, en nog educatief ook!

Therese zei

Hei Karien!

Takk for hyggelig hilsen på bloggen min! Vil veldig gjerne lære teknikken, så en oversettelse til norsk hadde jeg blitt veldig takknemlig for.
Min nederlandsk er forferdelig dårlig ;-)

Ønsker deg og din en riktig god helg!

Klem fra Therese