woensdag 25 januari 2012

Twee experimenten


Vandaag hebben de Achterbergen twee experimenten uitgevoerd. Dat ging makkelijk, omdat voor beide een glazen bak met water en een glas nodig waren.

Het eerste experiment ging zo: vul een grote glazen bak met water (niet tot de rand!). Doe er een glas in, keer dat onder water om, en haal het glas nu naar boven, tot de rand net onder het wateroppervlak is. Wat zien we? Het glas is vol met water. Hoe komt dat? Deze vraag is goed voor een kwartier discussie bij de Achterbergen. Het goede antwoord is dat de lucht op het wateroppervlak duwt naast het glas, zodat het water in het glas geduwd wordt. Het duwt zelfs het kleine beetje lucht dat er misschien toch in het glas zit, in elkaar. Dat kun je je misschien niet voorstellen, maar wel als je denkt aan het experiment dat we uitgevoerd hebben met de walnoot. Dit voor insiders (of zoek het even op onder het label 'experimenten').
Nu die glazen bak en het glas toch al aanwezig zijn, kun je net zo goed het volgende experiment erbij pakken. Veel spectaculairder ook. Vul het glas tot aan het randje met water. Leg er bijvoorbeeld een ansichtkaart op, met de glimmende kant naar beneden. Houd de kaart goed tegen de rand van het glas aan, en draai het geheel om (voor de zekerheid houd je alles boven de grote bak water). Laat nu de ansichtkaart los. Hij blijft tegen het glas aanzitten, en houdt al het water daarin tegen! Hoe dat komt? Zelfs Danny wist dat: de lucht duwt hem tegen het glas aan. Van onder af dus.
Weer wat geleerd.
Of we wisten het al.

PS Ik zou dit experiment wel eens uitgevoerd willen zien worden met een enorme ton die wordt omgekeerd.

1 opmerking:

Lisette zei

Leuke experimenten weer.
Vooral de laatste, heb ik ook wel eens gezien.
Je gelooft toch bijna niet dat het kan he?!

Ps blogger heeft de laatste tijd wel veel kuren.....
Hier ook last van.....