donderdag 1 maart 2012

Geluidsexperiment

Geluiden genoeg bij de Achterbergen. Hoog tijd om daar eens een experiment mee uit te voeren!

Benodigdheden: een plastic kom, een elastiek, een plastic zak van Bart Smit probeer ook eens een ander merk, een pan van IKEA als je een andere pan hebt, dan kun je het daarmee proberen en een houten lepel.

Span het plastic zakje of een stuk daarvan over de bovenkant van de plastic kom, gebruik het elastiek om het vast te houden. Strooi wat kristalsuiker of rijstkorrels (rozijnen gaat niet, te zwaar) op het gespannen plastic. Houd de pan ernaast - niet ertegenaan natuurlijk - en maak met de houten lepel flink lawaai door in de pan tegen de zijkanten te slaan (kan ook aan de buitenkant, maar dan heb je vast weer zo'n bijdehante zoon of dochter die denkt dat je experiment beïnvloed wordt door de beweging) en kijk hééél goed naar de suikerkorreltjes. Want die gaan een dansvoorstelling geven. Helemaal uit zichzelf.

Of misschien toch niet helemaal uit zichzelf, de muziek van het lawaai brengt de lucht aan het trillen. Die trilling wordt doorgegeven totdat het bij het plastic komt, dat vanzelf mee gaat bewegen.

Dus daarom werkt muziek zo op je benen!

1 opmerking:

baasbraal zei

Wat een leuk experiment! Dat a ik volgende keer met mijn kleinkinderen proberen....