dinsdag 6 maart 2012

Het kan!

Een juichkreet bij de Achterbergen vandaan vandaag. Nu weten we waarom Frank vandaag thuis moest zijn.

Een van de moeilijkste dingen aan autisten is dat ze zo star zijn in hun denken. Als we Frank op een fout van hem wijzen, dan wordt hij altijd verschrikkelijk boos. Het escaleert direct als je niet aan hem toegeeft (dat hij het niet heeft gedaan), en we hebben een probleem van hier tot ergens ver weg om Frank weer enigszins mee te laten doen met het gezin. Vorige week zondag was er weer zo'n situatie. Samen met Frank zat ik in de keuken en praatte met hem. Zei dat hij echt wel kon leren om anders te reageren als hij op een fout gewezen wordt. Hij dacht van niet. Toen heb ik op een briefje geschreven, in vertrouwen dat er ooit een dag zou komen waarop Frank het zou ervaren: het kan. Dat briefje hangt sindsdien op het whiteboard in de gang.

Vandaag gebeurde het. Met Frank en Bart liep ik een rondje naar de glasbak. Frank liet Bart op een muurtje lopen, en trok even aan Barts arm, zodat Bart viel. Ik zei: Frank, je trok aan hem. En wat zei Frank meteen? 'Echt?' Eén zo'n klein woordje, maar zó bijzonder! Hij zei er nog achteraan: 'ik dacht dat ik dat niet deed'. Het maakte eigenlijk niet zoveel uit. Bart huilde niet eens.

Samen hebben we het voorval vandaag nog een paar keer uitgebreid uitgemeten. En het over het briefje gehad. En het heel trots aan de anderen verteld. Zodat we het er maar goed inprenten: je kúnt leren om anders te reageren.

Gelukkig maar!

4 opmerkingen:

Trudy zei

Geweldige omslag voor Frank zeg! Het kost misschien wat extra inzet van jou, maar dan héb je ook wat. Mooi!!

Anoniem zei

Katrien wat mooi om te lezen, zo ken ik er ook een en toevallig hadden we vandaag ook zo'n situatie waar het weer eens grondig misging. Ook ik probeerde hem te bemoedigen door te zeggen dat het kan! Het is mogelijk om anders te gaan reageren.. Op een dag zul je het merken dat het steeds beter gaat. Als je dan later een grote man bent, dan moet je misschien wel lachen om hoe je vroeger was. En kun je weer anderen helpen, die het misschien net zo moeilijk vinden als jij nu. Ik ga ook zo'n briefje ophangen!

Dineke

baasbraal zei

O ja! Positieve feedback is zo krachtig! Maar dan moet er eerst wel iets positiefs zijn om te feed backen..........

astrid zei

Wat een overwinning van die kanjer van je!