donderdag 12 april 2012

Scheikundig experiment

Alweer een experiment? Jawel, dit keer zo spectaculair, dat we niet kunnen wachten om het te publiceren.

Het doel van dit experiment is te onderzoeken of opgelost zout mee verdampt met water. Dat kun je heel saai doen, door gewoon een kopje zout water op de verwarming te zetten en te wachten tot al het water is verdampt, dit experiment maakt het echt heel leuk!

Neem een kopje warm/heet water en los daar zo veel mogelijk zout in op. Gewoon elke keer een schepje erbij en roeren tot je geen korreltjes meer ziet. Bij ons gingen er ongeveer 10 schepjes zout in. Dan verdeel je het zoute water over twee kopjes, die je op een plek neerzet waar het rustig een dag, of twee dagen, kan blijven staan bij de Achterbergen dus voor de kookboeken want die worden toch niet gebruikt. Volgens voorschrift een klein schoteltje ertussen, maar dat was bij ons niet nodig. Dan hang je een katoenen draad in het zoute water, met elk uiteinde in een kopje. Ga niet staan wachten, want je ziet niets.

De volgende ochtend, als je nietsvermoedend de keuken komt inlopen, zie je dit:


Wauw! het opgeloste zout is met het water mee omhooggetrokken in de katoenen draad (door de capillaire werking, maar dat is weer een ander experiment), vervolgens ging het water verdampen met achterlating van de opgeloste zoutdeeltjes (voor de kenners: Na+ en Cl- ionen), die weer als kristallen aan elkaar zijn gaan zitten. Steeds meer, en nog meer. totdat je er genoeg van krijgt en nog één foto neemt:Tijd om de kopjes af te wassen.

1 opmerking:

Vlijtig Liesje zei

Leuk! dat is inderdaad interessanter dan een bakje water laten verdampen.