donderdag 10 mei 2012

ASS en een druk activiteitenprogramma

Vorige jaren ging het vaak mis met Frank tijdens spelletjesmiddagen en zwemfeesten op Pagedal. Om hem te helpen, moest een van ons steeds meelopen, goed opletten of Frank gefrustreerd raakte, en hem helpen om daar weer uit te komen. Wat niet altijd lukte.

Dit jaar was alles ineens anders. Bij het indelen van de groepen was geen rekening gehouden met eventuele beperkingen, en ik was minder blij verrast om te merken dat Frank was ingedeeld in een groepje samen met een jongetje dat ik ken als opvliegend (dat jongetje heeft ADHD). De meeste groepsleiders zijn ook niet opgeleid voor het omgaan met kinderen met autisme of ADHD, dus een beetje mijn hart vasthouden was het wel. Maar goed, wie niet waagt die wint niet, dus wij de groepsleider bij elk onderdeel vooraf 'instructies' gegeven.

Maar wat denk je? Dat was niet eens nodig geweest! De hele week ging het supergoed, Frank was ontspannen en deed goed mee, en dat met zo'n grote, drukke groep kinderen! Waar hij vorig jaar nog wel eens boos terugkwam na een activiteit, was het dit jaar alleen maar leuk. En misschien herken je het als ik zeg dat kinderen met autisme meestal hun capuchon ophouden (Frank in elk geval wel, dat is echt karakteristiek voor hem, en ze doen het om te vermijden dat ze te veel prikkels krijgen) - deze week had hij hem af. Terwijl het niet eens zulk warm weer was. Het valt me nu gewoon op tijdens het terugkijken van de foto's.

Driedubbel dankbaar dus!


6 opmerkingen:

Jolanda zei

Dat is mooi zeg, dan heb je het zelf ook fijner!
Dat van die capuchon wist ik niet.

Anoniem zei

wat fijn dat het zo goed gegaan is, ook voor hem zelf! (Dat van die capuchon wist ik niet, één van mijn jongens loopt ook altijd met zijn capuchon op, zelfs in huis.) Misschien was het voor hem ook prettiger dat julllie een bungalow hadden, kamperen is vaak wat onrustiger hé. Ik heb begrepen dat het een supermooie weer was, het zal wel afkicken zijn voor de kinderen nu het 'gewone leven' weer begint!
groetjes, Geke Mateman

astrid zei

Jullie kanjer is enorm gegroeid lijkt het. Heerlijk voor jullie allemaal. En een grote reden tot dankbaarheid.

Annemieke zei

Heerlijk voor hem en jou dat het zo goed ging!

Vlijtig Liesje zei

Verrassend! Ik word ook voortdurend door mijn kinderen op het verkeerde been gezet. Het gaat altijd anders dan ik dacht. En soms is dat heel fijn.

Trudy zei

Fijn dat het goed ging, 't is toch altijd een beetje spannend zulke dingen, ook voor moeders ; ) En nee, hier blijft de capuchon af, maar er gaat wél een koptelefoon op als Jan zit te werken op school. Ook een manier van afsluiten... Fijn weekend!