maandag 14 mei 2012

Experiment met omhoogstromend water

Je zou denken dat alle water altijd naar beneden stroomt. Het zoekt de lagere plekjes op, toch? Toch stroomt elke dag heel veel water omhoog, namelijk door de capillaire werking in bomen en planten. Om dit goed zichtbaar te maken, kun je stengels bleekselderij gebruiken, met blad. Zet een stuk stengel van zo'n 20 cm in een glas water waar een paar druppels inkt aan zijn toegevoegd, en na een paar uur is je bleekselderij verkleurd.

Zou je zeggen, als je net zo veel vertrouwen in het experimentenboek hebt als ik eergisteren nog had. De Achterbergen hadden nog een mooi setje met ecoline in de kast staan, dus wij maakten er gelijk een kleurrijk experiment van. Stond ook nog eens leuk op de tafel. Ook al was het bleekselderij.

Wat blijkt nou? Alleen bij de rode, oranje en roze ecoline is er een duidelijke verkleuring zichtbaar in het blad van de selderij. En bij 'navraag' bij het alwetende Google kom ik erachter dat je eigenlijk kleurstof voor voedingsmiddelen zou moeten gebruiken. Geen nood, we hadden nog een potje groen! En nog een stukje bleekselderij zonder blad.

Toch nog leuk, zo'n resultaat. Als je goed kijkt, zie je misschien de oranje en roze plekjes op het blad, en heel zeker de donkergroene puntjes op de stengel in het kleine glaasje. En die kun je ook nog opeten.

Maar dat hebben we niet gedaan.


1 opmerking:

Vlijtig Liesje zei

Grappig! Dat wist ik niet. Het ziet er vrolijk uit die gekleurde glaasjes.