vrijdag 23 november 2012

Kneedvrij uienbrood

Vandaag was ik meer dan tevreden over het tweede probeersel: half volkorenmeel, half bloem. En met twee uien erdoor, maar daarmee kun je uiteraard eindeloos variëren.

Het deeg heb ik de eerste keer 12 uur laten staan. Het kan ook langer, maar hoe langer het staat, hoe meer het zetmeel wordt afgebroken, en er ontstaat een fermentatieproces (Deze wijsheid haalde ik hier vandaan). Met mijn lekenverstand denk ik dat het brood daardoor licht zurig gaat smaken, en dat willen de Achterbergen juist niet. Maar 12 uur gaat prima. Je moet dus een beetje terugrekenen vanaf de tijd dat je wilt bakken. Ik wilde bakken rond 11 uur, de tweede rustperiode dus vanaf 9 uur, dus moest ik de eerste aanzet geven om 21.00 uur gisteravond. Overdag had ik al de uien gesneden en in de droge koekenpan geroosterd (in plaats van in de oven). Gewoon kleinsnijden en op laag vuur verwarmen, af en toe doorroeren, en wachten tot ze gekleurd zijn en een beetje gedroogd.

Om 21.00 uur:  Meng 250 g volkorenmeel, 250 g bloem, 1/3 tl droge gist, 2 tl zout en de 'gedroogde' uien in een afsluitbare kom. Doe er 400 ml water op kamertemperatuur bij (ik deed kraanwater een halve minuut in de magnetron) en roer alles goed door. Het wordt toch nog een redelijk vast deeg. Doe het deksel (of plasticfolie) op de kom en laat alles bij kamertemperatuur staan.

De volgende ochtend om 9.00 uur: Leg een stuk bakpapier op een dienblad en bestrooi dit rijkelijk met bloem. Het deeg is flink gerezen en er zijn belletjes zichtbaar. Het lijkt een beetje op oliebollenbeslag. Laat het deeg uit de kom op het bakpapier vallen, blijf op de bloem want het plakt verschrikkelijk. Nu ga je het deeg een keer of 8 vouwen, steeds een kwartslag verder. Dit kan o.a. door het bakpapier aan een kant op te tillen, of met behulp van een bakspaan, of met je handen (er zijn diverse filmpjes in omloop waarop je dit kunt zien, het is absoluut niet moeilijk maar je moet gewoon de slag te pakken krijgen). Strooi indien nodig wat extra bloem op het bakpapier, leg het deeg er met de naad naar onder op en zet de kom eroverheen.
Tip: om het deeg straks makkelijker in de vorm te kunnen doen, kun je een stuk bakpapier in een beslagkom duwen, en het deeg daarin doen. Afdekken met plasticfolie. Je hevelt het gerezen deeg strakt heel makkelijk met bakpapier en al over in de gloeiendhete voorverwarmde pan.

Om kwart voor 11: Verwarm de oven voor op 250 graden, met de bakvorm er alvast in. Ik gebruik een braadpan met deksel (waar ik het handvat van heb afgeschroefd zodat het tegen de hitte kan). Omdat het vorige brood bleef plakken, deed ik er een stukje bakpapier in (vooral de bodem).

Om 11 uur: Haal de pan uit de oven, pak het bakpapier met het deeg op en zet dit geheel in de pan. Deksel erop, pan in de oven, bak 30 minuten.
Na 30 minuten haal je het deksel eraf en zet de oven op 220 graden. Nog 15 minuten doorbakken.

NB Het deksel op de pan of vorm is nodig als je een lekker knapperige korst wilt. Natuurlijk kan het ook zonder. Wil je meer weten, kijk dan eens hier.


2 opmerkingen:

Purperpolletje zei

Dank je voor het delen! Ik ga weer eens een speltbrood op deze manier bakken. In een gietijzeren pan. Mmmmm!

Karien zei

Het brood was echt lekker. We aten het in de auto, om beurten een stuk afbreken. Zonder boter of beleg dus, maar het proeft helemaal niet als 'droog' brood.