donderdag 29 november 2012

Kneedvrij 'Zeeuws bolusbrood'

Dit superlekkere zoete brood lijkt wel gebak!

Omdat er melk en ei door het deeg zit, rijst het deeg voornamelijk in de koelkast.

Een filmpje over de werkwijze voor een basisbrood kun je hier zien. Het is weliswaar Noors, maar met onderstaande uitleg kom je er wel. Het is wellicht vooral verduidelijkend voor het 'invouwen' na de eerste rijsperiode.


Recept kneedvrij Zeeuws bolusbrood

De dag voordat je het brood wilt bakken (of langer van tevoren, het deeg blijft volgens zeggen een aantal dagen goed): Meng in een afsluitbare kom 500 g bloem, 75 g suiker, 1 tl zout en 1 el droge gist met elkaar. Doe er 4 dl lauwe melk door (ik had hem een minuutje in de magnetron opgewarmd) en 75 g zachte margarine (of boter). Roer alles tot één geheel, het moet een klein beetje uitzakken. Sluit de kom af, niet helemaal luchtdicht, met deksel of plasticfolie en laat 2 uur staan bij kamertemperatuur. Zet de kom daarna in de koelkast.

Op de dag dat je het brood wilt bakken: Eerst de vulling voorbereiden: roer 100 g zachte margarine of boter met 100 g donkerbruine basterdsuiker en 2 eetl kaneel door elkaar. Het moet een smeerbaar mengsel worden. (ik had de boter gesmolten, maar dat werd te dun, zie foto).
Neem een stuk bakpapier, bestrooi dat goed met bloem en laat het gerezen deeg daarop vallen. 
Verdeel een gedeelte van de vulling over het midden van het deeg, en vouw de zijkanten eroverheen, naar het midden toe. Til bijv. het deeg op aan het papier en vul steeds wat aan met bloem zodat het deeg niet aan het papier plakt. Ga door met laagjes vulling eroverheen te smeren en het daarna 'in te vouwen'. Gebruik maximaal de helft van de vulling, ongeveer in vier laagjes. Vouw nog een paar keer de zijkanten van het deeg naar binnen tot je een mooi slap bolletje hebt. Doe een stuk bakpapier in een beslagkom en leg daar voorzichtig de bol deeg in. Dek af met plastic en laat nog 2 uur bij kamertemperatuur staan (op de foto zit er nog geen plasticfolie overheen):


Zet een braadpan met deksel in de oven (hij moet bestand zijn tegen hoge temperaturen, ik had daarom de knop van het deksel geschroefd). Verwarm de oven voor op 175 graden.
Als de oven op temperatuur is, haal je voorzichtig de hete pan eruit. Til het deeg op aan het bakpapier, en hevel het geheel over in de braadpan. Verdeel nu de rest van de vulling (of minder indien gewenst) over de bovenkant van het deeg. Het is aardig luchtig, duw het niet naar beneden. Doe het deksel er weer op en bak het brood 30 minuten. Haal nu het deksel eraf en bak het brood nog 15 minuten of tot het gaar is.Kijk, bij ons was de vulling op één plek naar binnen gelopen. Dat stukje brood was extra lekker!

Nog een aanvulling:
Je kunt het brood ook in een gewone broodvorm bakken. Mijn vorm is erg breed (besteld toen ik nog niet wist dat dat niet zo mooi werd), maar het doet aan de smaak natuurlijk niets af. Dit brood bakte ik op 11 december, in de broodvorm, zonder bakpapier. Hiervoor volgde ik bovenstaande werkwijze totdat het deeg uit de koelkast gehaald wordt. Daarna zo:
Bestrooi een werkvlak met ruim bloem. Schraap het gerezen deeg uit de kom op de bloem, bestrooi de bovenkant ook met wat bloem en maak er met behulp van je handen en de deegroller een mooie vierkante of rechthoekige lap van, even breed als de lengte van het bakblik. Besmeer de lap deeg met de helft van de vulling en rol de lap deeg op. Leg de rol in het bakblik, leg er losjes een stuk plastic, natte theedoek of gewoon een snijplankje op en laat nog 2 uur staan.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bestrijk het deeg met de rest van de vulling, en bak het brood zo'n 45 minuten.

dit brood komt uit het broodbakblik

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Karien.

Heb afgelopen week een niet kneden brood gebakken in mijn romertopf.
Dat is een aardewerken schaal met deksel die je eerst een half uurtje in water legt en dan in de koude oven zet en mee laat opwarmen.
Daarna deed ik het brooddeeg erin met het bakpapier en de deksel erop.
De rest hetzelfde zoals jij beschijft het brood was heerlijk.
Deze schalen zijn vaak voor een prikkie te koop bij de kringloopwinkel.
Ook ideaal voor kip en stoofschotels en heel fijn, je oven blijft schoon!
Groetjes Sandra mama van 5

Karien zei

Goeie tip Sandra! Ik heb het inderdaad ook bij andere recepten van kneedvrij brood gezien, maar omdat ik zelf geen Römertopf heb, koos ik ervoor om het niet te noemen.