donderdag 15 november 2012

Vetvrij

Bij de Achterbergen staat voor de tweede achtereenvolgende dag een mysterieuze vuilniszak in de keuken. Briefje erop: afblijven!

Hoe vaak ik heb mogen uitleggen wat er in die zak zit, weet ik niet meer, maar het heeft gelukkig wel gewerkt: ze bleven eraf.

In die vuilniszak zaten gisteren de twee frituurmandjes van onze friteuse. Ingesmeerd met vloeibare groene zeep (met een kwastje gedaan), en vergezeld van een schaaltje met een bodem ammoniak.

Nadat dit 24 uur in de afgesloten vuilniszak had gezeten, maakte ik vanmorgen (met afgewend hoofd, want o, wat stinkt die ammoniak!!) nieuwsgierig de vuilniszak open en haalde de mandjes eruit. Nou, zelfs al voordat ik ze onder de kraan afspoelde, zag ik al dat er een wonder gebeurd was! Zelfs op de foto zie je dat de mandjes schoon zijn, toch? Ja, ik geef het toe, de handvatten zaten helemaal vol aangekoekt vet.

Nu staan de volgende twee friteuse-onderdelen in de ammoniakdamp. Als je dit ook wilt uitproberen, doe dat dan niet bij aluminium spullen, hoe vet ze ook zijn. De ammonia tast de aluminium aan en dat is ook weer niet de bedoeling!

9 opmerkingen:

huis tjokvol zei

wat goed zeg,ik wist dat nooit ,bedankt voor de tip

Anoniem zei

Bedankt, wat een goed idee, dat ga ik ook proberen. Altijd lastig om die frituurpannen weer schoon te krijgen! groetjes, Geke

Jedidja zei

Maar als je nu gaat bakken? Dan stinkt alles toch naar de ammonia?

zeeuws knoopje zei

Hoi, ik lees je blog graag, daarom heb ik je een award gegeven. Zie mijn blog: http://zeeuws-knoopje.blogspot.com/

Karien zei

@Jedidja: ammonia is toch een natuurlijke stof die ook nog eens vervliegt. Een paar keer extra goed spoelen lijkt me voldoende, maar ik zal de eerstvolgende keer dat er hier gefrituurd wordt, goed opletten...

Ingeborg Hommema zei

Wat ben ik blij mee deze tip! Ik was al ongeveer zo ver om hem maar weg te gooien!

Bij deze hartelijk dank.

mama Jesje zei

kan ik dat ook doen met het verwarmingselement....? die zou ik wel graag eens schoon willen hebben... maar daar zit ook de stroom en een hoop plastic en zo bij

Anoniem zei

Idd. kan dit ook, maar heb een schoner klusje voor de friteuse wat enorm goed werkt. De friteuse vullen met water tot aan de stand van max.
mandje gewoon er inlaten en dan vaatwassertablet erin aanzetten op de laangste stand zodra het gaat koken geheel uirdraaien friteuse dicht laten ,zodra afgekoeld is het een klusje van nix, schoonmaken met een sopje alles laat los, klusje van nix.
Geen vrselijke damp van de amonia.
En de friteuse wordt niet aangetast.

Groetjes Marlinda

Karien zei

@Mama Jesje, ik heb het verwarmingselement er ook in gehad. Het is nu helemaal schoon (ik had het maar 2 uur gedaan), maar ik heb niet getest of hij het nog doet. Hij moet in elk geval goed drogen, en hij is natter geworden van het afspoelen dan van de ammoniadampen.

@Marlinda, jouw tip zag ik ook overal op internet, maar dat is alleen handig voor het verwarmingselement en de binnenkant van de bakken. Wij hebben juist zoveel aangekoekt vet aan de buitenkant zitten: de losse deksels, de buitenkant van het verwarmingselement en de metalen 'houder' waar de twee frituurbakken in staan.