vrijdag 21 december 2012

Basisbrood

De vraag is al langsgekomen: hoe bak je nou een 'gewoon' brood? Nou, eerlijk gezegd was dat nog niet zo heel eenvoudig om uit te vogelen. Zo'n mooie boule, met van die opengebarsten strepen erop, dat vraagt nog wel een klein beetje extra werk en handigheid. Daar beginnen wij dus niet mee.

Een supersimpel recept, waarbij zelfs het aantal handelingen van het originele Jim Lahey-brood (in de braadpan) zijn teruggebracht, vond ik hier. De braadpan gebruik ik bijna nooit meer voor brood, omdat hij in de oven toch wel aardig lelijk wordt en ik hem voor andere dingen nodig heb zo af en toe. Ik kocht dus een broodbakblik - net voordat ik van een broodbakster de tip kreeg om een smalle te kopen. Laat ik nou net een brede in huis hebben gehaald. Twee zelfs. Nou, het brood is er niet minder lekker om, hoogstens wat aan de lage kant voor het gevoel. Het voordeel van deze vorm is dat het brood niet boven de vorm uitrijst, ook niet in de oven, zodat ik het evengoed kan bakken met deksel: een omgekeerde bakplaat!

Basisbrood

Haal je bak met basisdeeg uit de koelkast. Vet een broodbakblik licht in. Bestrooi de bovenkant van het deeg in de bak met bloem en haal een flinke handvol deeg eruit. (Wij maken tegenwoordig deeg met 1 kilo gemengd meel, en ik haal er dan ongeveer de helft uit - natuurlijk kun je een tussenstap op de weegschaal invoegen als je van de meer preciezen bent, neem dan bijvoorbeeld 600 gram deeg). Leg de homp deeg in het broodblik, leg er een bakblik bovenop en laat het deeg op kamertemperatuur komen. Zet het geheel in de koude oven, zet hem aan op 220 graden Celsius en zet de kookwekker op 45 minuten. Nu open je de oven, haalt voorzichtig het deksel van het blik af en bakt nog 15 minuten door.

Meer niet!

Laat het brood helemaal afkoelen voordat je het aansnijdt.

NB een groot brood heeft meer baktijd nodig dan een klein brood. Toch heb ik deze baktijden aangehouden voor een aantal verschillende maten brood, en ze waren elke keer toch goed gaar.


Het meel dat ik hiervoor heb gebruikt is half volkoren tarwemeel (98 ct/kilo) en half tarwebloem (33 ct/kilo). Misschien dat het brood grotere gaten heeft (hoger rijst) als je beter/duurder meel gebruikt, maar de Achterbergen vinden dat er niks mis is met dit brood.
Extra gluten toevoegen (dat kan!) heb ik ook uitgeprobeerd, dat maakte niet een zichtbaar verschil.
Als klap op de vuurpijl: het deeg eerst op een warme plaats laten voorrijzen en daarna in de voorverwarmde oven zetten (extra handelingen!) maakte óók geen verschil. Iemand die dat snapt, mag het uitleggen.

5 opmerkingen:

gerrie zei

Goedemorgen,
De Kerst weer achter ons en dan nog een extra vrije dag en het gewone leven begint weer. Ik kijk uit naar de feestdagen maar als alles weer in z'n gewone ritme is dan ben ik ook wel weer blij. Brood in een bakblik, geweldig dat je dit voor me uitzocht. Want een rond brood is mooi om te zien, lekker om te eten, maar we zijn aan de gewone plakken gewend. Dan kun je ook beter zien hoeveel brood je eet. Ik hoop het te halen, zes kg. eraf. Maar met het spuiten van insuline valt dit niet mee. En meer bewegen? Ja graag ! Maar hoe kan dat met een lekkende hartklep en een vervelende rechtervoet? Dit wordt dus alles op een "goudschaaltje" afwegen wat ik op eet. Karien ik geniet ontzettend veel van je blogs. En ik leer iedere keer van je tips. Heb het goed.

Petra zei

Leuk dat je zoveel uitprobeert met dat voorrijzen enzo.
Ik zou waarsch heel braaf het altijd precies hetzelfde doen als et eenmaal goed gelukt was..
Leuk, ik ga ook van alles proberen als ik weer beter ben en boodschappen in huis heb.
Doeg

Willy zei

Ik heb gisteren een basisdeeg gemaakt en heb het nu uit de koelkast gehaald en in een bakblik gedaan.Even op temperatuur laten komen en dan de oven in.ik ben benieuwd.Zo lekker simpel.Bedankt dat je dit allemaal met ons deelt.het volgende dat ik ga proberen is het uienbrood.

Rosalie zei

Ik heb al een paar recepten uitgeprobeerd maar het deeg rijst bij mij om de een of andere reden niet goed.
Wat zou ik ik fout doen ik volg het recept precies?

Karien zei

Rosalie, ik kan dat vanuit hier natuurlijk niet zien, maar een gokje is dat je gist niet goed (meer) is? Er kan zo weinig misgaan met dit recept... Of je gebruikt misschien patentbloem of broodmeel? Het beste resultaat had ik met de gewone goedkope witte tarwebloem. En dan gemengd met volkoren tarwemeel.