woensdag 12 december 2012

Broodbakvirus

Wist je dat er een broodbakvirus bestaat? De Achterbergen wel hoor, hun moeder is er aardig mee besmet geraakt. We hebben net zelfgebakken brood gegeten, met een superkrokante korst, en alleen een beetje margarine, ongelooflijk lekker! En dan te bedenken dat er alleen volkoren meel, tarwebloem, zout, gist en water door zit!

Inmiddels heb ik heel wat gelezen over niet-kneden broden. En ik concludeer, mede aan de hand van mijn eigen ervaringen, dat het eigenlijk heel simpel is, brood bakken! Maakt niet zoveel uit hoeveel vocht je gebruikt, en ook niet hoeveel gist, en ook niet de temperatuur van rijzen (het brood van de foto rees bij kamertemperatuur en in de koelkast), ook niet of je het in een braadpan (in de oven) bakt, op een pizzasteen of in een broodbakblik. Gewoon een kwestie van dingen uitproberen tot je je routine hebt gevonden.

Heel veel informatie heb ik hier vandaan, een Amerikaanse site van de auteurs van een aantal brood-bakken-in-vijf-minuten-boeken. Leuk voor wie ook meer wil weten.
De grap is dat je in de koelkast een grote bak kunt hebben staan met basisdeeg, hetzij 'gewoon' of voor zoet brood (of allebei), dat een aantal dagen goed blijft, tot wel twee weken. Dit basisdeeg wordt gemaakt in een paar minuten, alles wordt gewoon door elkaar geroerd en dat is het. Op de dag dat er wordt gebakken, wordt er een gedeelte van het deeg uit de koelkast gehaald, gevormd tot een boule of pizzabodem of broodstengels of wat dan ook, waarna het nog een tijdlang mag rusten. Daarna wordt het gebakken. Gevormde broodjes kunnen ook 's avonds worden voorbereid en in de koelkast wachten tot ze kunnen worden gebakken. Altijd handig als je een superontbijt plant.

En nu loop ik met plannen om - voor zover de voorraad recepten strekt - elke week zo'n supermakkelijk te maken niet-kneden (al dan niet zoet) brood te gebruiken voor een blogpost. Is dat wat?

we bewaren iets voor Frank die later uit school komt
het brood is wat breed uitgezakt ('te veel vocht') maar is dat erg?
extra veel krokante korst!!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

lijkt me helemaal goed, ik vind het heel interessant. gr Anne-Mae

Sandra zei

Ik twijfel ook weer om zelf brood te gaan bakken. Heb het een tijdje gedaan en vond het heerlijk, maar wegens tijdsgebrek men oven verkocht. Maar je doet me er weer zin in krijgen.

Anoniem zei

dag mevrouw ,veel beter lekkerder en gezonder is boter , puur natuur!margarine is duur en ergggg ongezond dat komt bij ons niet binnen enkel boter liefst biologische maar dat past niet altijd voor mijn portemonnee maar bij die duitse A is het maar 99 centjes voor een pakje puur natuur geen kleurstoffen en andere troep die je erg veel betaald!! en jou super brood verdient ook beter ! dus boter dan heb je géén beleg nodig of minder vb een vleugje jam op die boter is al genoeg!
lieve groet vanwege Jezebelle

Petra zei

Ja, dat is zéker een goed idee, bloggen over die leuke, makkelijke broden.
Ik wil het ook graag een keertje gaan doen, maar moet nog ff over de drempel.
Gebruik je van die gewone volkoren meel, of echt speciaal broodbakspul?
Ik heb namelijk wel volkoren meel staan (ipv gewone bloem), maar weet niet of dat goed is.

Groetjes

Karien zei

Petra, ik gebruik ook gewoon meel, zonder toevoegingen. Maar het kan met elke soort meel, je moet hoogstens de hoeveelheid water wat aanpassen. Maar zelf doe ik er wel gewone bloem door, volkoren meel alleen rijst minder goed zonder toevoegingen.