maandag 3 december 2012

Glutenvrije broodjes die wél lukken

Op een Noors weblog met glutenvrije recepten vond ik een recept voor broodjes dat nogal bejubeld werd. Reden genoeg voor de Achterbergen om dit eens uit te proberen, want een echt goed recept moesten we nog vinden. Echt lekker glutenvrij brood is gewoon zeldzaam. En ja hoor, de broodjes werden lekker!

Het zijn broodjes van licht gezoet deeg. Binnenkort zullen we ze ook eens proberen zonder suiker erdoor, en uiteraard zijn er allerlei variaties mogelijk.

Met goedkeuring van de Noorse blogschrijfster hieronder het recept in het Nederlands:

Licht zoete glutenvrije broodjes (12 stuks)

Ingrediënten: 5 dl melk - 1 tl gedroogde gist - 1 afgestreken eetl fiberhusk - 1/3 tl zout - 90 g suiker - 200 g teffmeel - 350 g Schär broodmix - 1 afgestreken tl bakpoeder - 1 groot ei, op kamertemperatuur - 50 g koude boter, in kleine blokjes - 2 eetl. appelmoes

1. Verwarm de melk tot handwarm, giet deze in een kom. Roer de gist, zout en fiberhusk erdoor. Geef de fiberhusk de tijd om te zetten terwijl je de rest van de ingrediënten afweegt.
2. Roer de suiker erdoor, en alle andere ingrediënten behalve de boter. Kneed het geheel met een keukenmachine of een handmixer met deeghaken (zoals ik deed). Als alles één geheel is, voeg je beetje bij beetje de stukjes boter toe tot alles is opgenomen. Mix minimaal 10 minuten door. Je krijgt een ietwat vochtig deeg.
3. Laat het deeg minimaal een uur rusten. Voor de zekerheid deed ik er plastic over, maar dat staat niet in het Noorse recept. Na een uur zagen wij er nog niets aan, dus lieten we het nog een tijdje staan. Na nog ruim een uur zagen we duidelijk verschil en was het tijd voor de volgende stap:
4. Het deeg is een soort mousse geworden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. De bedoeling is dat er 12 bollen van het deeg op de bakplaat terechtkomen. Dit kun je doen met je handen, die je met olie hebt ingesmeerd zodat het deeg niet aan je handen blijft plakken, maar om het deeg nóg minder in elkaar te duwen, ga ik het de volgende keer met bijvoorbeeld twee lepels proberen. Maak er gewoon voorzichtig bolvormige stukjes deeg van en leg die op de bakplaat. Laat ze nog een half uur (of liefst langer) rijzen, gewoon bij kamertemperatuur (en voor de zekerheid had ik ze wederom afgedekt).
Bak de broodjes bij 180 graden, zo'n 18 minuten.

Vries broodjes die niet meteen worden gegeten, zo snel mogelijk in. Ze kunnen goed worden ontdooid in de magnetron.

Geen opmerkingen: