donderdag 27 december 2012

Instant brood

Dit brood moet wel een van de allersnelste recepten zijn: je hoeft alleen maar wat door elkaar te roeren en dan kan het gelijk in de oven. Het geheim hiervan is een vervanger van gist: natriumbicarbonaat, ook wel dubbelkoolzure soda, baksoda of zuiveringszout genoemd. Als dat in contact komt met een zuur, geeft dat een reactie waarbij koolzuurgas vrijkomt, en dat zorgt in dit geval voor het rijzen van het brood. Het heeft dus een zuur nodig, daarom zul je in recepten waarbij baksoda wordt gebruikt, ook een zuur zien staan zoals wijnsteenzuur of citroensap. Dit traditionele Ierse brood maakt gebruik van karnemelk. De Achterbergen vonden het heerlijk!
Je krijgt met onderstaand recept een nogal compact brood. Ik zag dat er in andere recepten ook nog een eetlepel bakpoeder was toegevoegd, dat maakt het wellicht wat luchtiger. Probeer het anders gewoon!
Natriumbicarbonaat wordt verkocht bij drogisterijen, de Achterbergen haalden het heel romantisch bij de molen, waar een grote winkel met bakproducten aan verbonden is.

 Recept Iers sodabrood

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Roer in een kom 500 g meel (bijvoorbeeld half volkorenmeel/half bloem) met 1 theelepel (5 g) natriumbicarbonaat en 1 theelepel zout door elkaar. Giet er dan 400 ml karnemelk bij en meng alles goed. Vorm er een bol van (gebruik evt. wat extra bloem om de buitenkant zo glad mogelijk te krijgen) en leg dit op een bakplaat. bak 45 minuten.

Klaar!!


  • Wil je een nog Ierser brood, snijd dan de bovenkant van het brood kruislings in, aardig diep.
  • De korst is nogal ruw en dof na het bakken. Ergens las ik de tip om het brood direct na het bakken met wat boter in te kwasten. 
  • Hierna probeerde ik hetzelfde brood met water en twee theelepels citroensap. Het rees erg mooi, maar het was veel minder lekker. Wij houden het dus bij karnemelk!
  • In plaats van in een bolvorm kun je het deeg heel makkelijk in een meer broodachtige vorm duwen. En wat let je om het gewoon in een vorm te leggen?

5 opmerkingen:

Jedidja zei

Ziet er echt ouderwets uit!

Petra zei

Hé, je gebruikte dus geen citroensap? Was de karnemelk al zuur genoeg?
Wij hebben hier een hele bak met baking soda, dus dat ga ik echt eens proberen! Leuk!
Hé, en moest je verder ook niet echt kneden? Gewoon roeren en er een vorm van maken?

Karien zei

Klopt allemaal Petra, 200 ml karnemelk staat gelijk aan 1 theelepel citroensap. En kneden hoeft niet, maar het moet wel allemaal helemaal door elkaar. En ik zou door de droge ingrediënten een eetlepel bakpoeder doen. Succes!

Petra zei

dank je voor je antwoord. Even handig ter verduidelijking.
Goeie vakantie verder met iedereen van wie je houdt, en ik geniet ondertussen van al je broodbak-ideeën!

Petra zei

Hé, ik heb dit brood ook gemaakt. 'k heb er ook nog 60 ml olie aan toegevoegd (dan hoef ik zelfs geen brood meer te smeren:), 4 eetlepels suiker en kapot geslagen suikerklontjes.
Niet echt ehm.. gezond, maar wel erg ehm.. LEKKER!
Tja, is het nou brood, of ist nou 'cake', vraag je je bijna af als je t eet..