dinsdag 18 december 2012

Meeneemlunch

De Achterbergen (nou ja, vijf daarvan dan) hebben al een paar dagen een soort pizzabroodje mee naar school gekregen. Ze zijn super enthousiast, en de broodtrommeltjes komen helemaal leeg weer terug (dat is anders niet altijd zo...). Het idee komt hier vandaan.

Het ideale met een bak basisdeeg in de koelkast is dat je alle kanten opkunt. Een paar meer of minder is helemaal geen probleem. Wij maken de broodjes van onze eigen mix van volkorenmeel en tarwebloem en we doen het zo:

Weeg per broodje 60 g deeg af van het basisdeeg. (Dan heb je een lunch die gelijk is aan twee gewone boterhammen, voor de Achterbergen precies goed). Je kunt natuurlijk ook gewoon een greep doen in de bak zonder af te wegen, maar de Achterbergen doen het graag 'eerlijk'. Gebruik bloem/meel om het plakken tegen te gaan, en maak een mooi bolletje deeg, dat je vervolgens uitrolt tot een cirkel of soort rechthoek. Vorm maakt uiteraard niet uit, als het maar dubbel kan, dus symmetrisch is.

Beleg het uitgerolde deeg met alles wat je maar wilt, denk aan een pizza die je ook koud kunt eten. De Achterbergen hebben zo hun eigen voorkeur: de een wil tosti-quick saus met kaas en salami (of ham), de ander wil alleen ham en kaas, en nog een ander wil alleen kaas. Beleg alleen de ene helft en laat de randen vrij. Vouw de lapjes deeg dubbel, druk de randen goed op elkaar. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat (en dan zo dat je later nog weet welke vulling erin zit), leg er een schone theedoek overheen en laat ze 20 minuten rusten.

  • NB je kunt ze in dit stadium ook in de koelkast zetten om ze later af te bakken - kan super handig zijn als er iets tussenkomt, of als je zoals wij tegelijkertijd een ander brood aan het bakken bent en de broodjes moeten wachten. Laat ze voor het bakken wel even weer op temperatuur komen.
Kwast de bovenkant van de broodjes in met melk (of voor een luxere variant met een ei dat is losgeklopt met een eetlepel water, maar dat vinden de Achterbergen nergens voor nodig) en bak ze in een voorverwarmde oven van 220 graden Celsius, 25 minuten lang. Laat ze afkoelen en doe ze alvast in de broodbakjes.

een kleine calzone met prei en mozzarella
Tip: na een paar keer deze calzones te hebben gemaakt, kwam ik op het idee om gewoon een grote lap deeg uit te rollen en daar vierkanten/rechthoeken uit te snijden (met een deegradertje of de botte achterkant van een mesje). Véél sneller! 


Uiteraard kun je ze ook warm opeten, als een echte pizza calzone.

binnenkant van de vorige lichting
deze waren niet met melk bestreken, daarom is de bovenkant niet zo mooi bruin

6 opmerkingen:

Jolanda zei

En nu wil ik een grotere koelkast.
Of eentje erbij.
Want je moet het deeg wel in de koelkast bewaren, toch? Of zal ik toch maar de voorraad eieren op de keldervloer zetten?
Of pancakes bakken en advocaat maken van de eieren...
Ik dacht dat ik het deze week rustig had, dusss.... maar ik krijg heel veel zin om jullie deeg uit te proberen!!

Karien zei

@Jolanda, bij ons staat de bak inderdaad in de koelkast, maar als je het deeg de volgende dag gaat gebruiken, kan het gewoon op het aanrecht blijven staan. Er zijn recepten voor een niet-kneden brood (Google op Jim Lahey) die het altijd zo doen. En eieren? Die staan bij ons bij voorkeur op het aanrecht (in de koele keuken), in zo'n mooie eierbokaal. Ik heb eens gelezen dat die niet in de koelkast moeten en dat kwam me heel goed uit. Hoe dan ook, succes gewenst!

Marijke zei

Mmm, ook dit ziet er weer zo lekker uit.
Wilde dat ik af en toe iets van jouw ontembare energie had.

Anoniem zei

Ik bewaar mijn eieren altijd in de koelkast en had ook gelezen dat dat niet goed was. En heb toen een tijdje ze buiten de koelkast in de keuken bewaard maar toen waren ze lang zo lang niet houdbaar als op de verpakking stond. Wellicht stonden ze dan te warm?

Maar wat een goed idee van de broodjes. Ik word onderhand een beetje simpel van het standaard broodje kaas/hagelslag/jam e.d. Dank je wel voor deze tip.

groetjes,
Janneke

Anoniem zei

Waar kan je volkorenmeel kopen? Ik heb het al in een paar winkels geprobeerd!
groetjes Germa

Karien zei

Ons volkorenmeel komt van de AH en soms van de Jumbo. Bij de molen hebben ze het uiteraard ook, maar daar moet je dan wel in de buurt wonen. Of het een bestelling waard vinden... Succes!