vrijdag 21 december 2012

Walnotenbrood

De mogelijkheden met het basisdeeg zijn eindeloos. Sla een willekeurig kookboek open, zoek naar gistdeeg en vervang dat gewoon door je eigen basisdeeg. Eventueel kun je de ingrediënten daarvan ook iets aanpassen, het voornaamste is dat het deeg nat genoeg is om zichzelf te kunnen kneden. Want dat is wat er gebeurt met dit deeg.

De Achterbergen vinden het niet erg dat het deeg steeds hetzelfde is. Dit walnotenbrood is dan ook gemaakt van ons vertrouwde basisdeeg van half volkorenmeel/half bloem. We kochten voorheen ook altijd hetzelfde brood bij de supermarkt. Met af en toe een uitschieter, maar die volgen hier ook nog wel. Je kunt nog voldoende variëren met vulling en vorm, maar natuurlijk kun je ook variatie aanbrengen in je basisdeeg door het toevoegen van allerlei ingrediënten - inspiratie hiervoor doe je makkelijk op bij de 'gewone' broodrecepten die legio te googlen zijn.

Het idee voor dit walnotenbrood komt uit een boek met Montignac broodrecepten, de Achterbergen deden het zo:

Walnotenbrood

Neem een handvol deeg uit je bak met basisdeeg en leg dit op een bebloemd werkvlak. Gebruik aardig wat bloem om het deeg zonder plakken - en met behulp van een deegroller - uit te rollen tot een rechthoek. (En dat uitrollen gaat verbazend makkelijk als je bedenkt hoe plakkerig het deeg is!) Bestrijk de lap deeg dun met hazelnootpasta (als je dat niet lekker vindt, neem je gewoon iets anders, bijvoorbeeld een mengsel van (half)gesmolten boter met suiker en kaneel), bestrooi dit met gehakte walnoten (in het basisrecept waren dit hazelnoten, past natuurlijk beter bij de hazelnootpasta, maar de Achterbergen hebben een walnotenboom, vandaar) en rozijnen.
Sommige Achterbergen zijn nogal kieskeurig, daarom deden wij de linkerkant alleen walnoten, de rechterkant alleen rozijnen, en in het midden wat van allebei.
Rol de lap deeg op. Blijft het deeg toch nog aan het werkvlak plakken, dan is een flexibele deegschraper een uitkomst! 
Snijd de rol in schijven van zo'n 3 cm dik en leg ze op een (pizza)bakplaat of in een springvorm. Laat een beetje ruimte ertussen, zodat ze in de oven nog kunnen groeien. Laat het nog een minuut of 20 rusten, kwast het deeg dat je ziet (of gewoon alles) in met melk en bak 35 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.

NB misschien vind je het vervelend dat ik geen maten noem. Ik kan natuurlijk een keurig recept maken met tot op de gram nauwkeurig wat je nodig hebt. Maar echt, dat is niet nodig. Met een kleine lap deeg krijg je kleinere rolletjes, nou en? Met veel rozijnen zitten er veel rozijnen door. Met weinig weinig. Dit soort dingen doe je dus gewoon naar wens.   Met veel rolletjes past het niet meer in een springvorm van 20 cm. Of van 24 cm, zoals bij ons, dus nam ik de pizzabakplaat. 

Geen opmerkingen: