dinsdag 22 januari 2013

Broodje ookworst


Met het ketchupdeeg dat overbleef van de hondenbroodjes van afgelopen vrijdag kregen de Achterbergen nog een keer een broodje-knakworst-maar-dan-anders: een broodje ookworst! Want weet je wat een rookworst is zonder de eerste letter? Juist, ookworst. Deze broodjes zien er - inderdaad - bijna als een rookworst uit, maar net niet helemaal.
Hadden we vrijdag van het deeg van 1 pond meel 10 hondenbroodjes gemaakt, met de rest van het deeg hadden we ruim zes broodjes ookworst. Restanten deeg kunnen - met of zonder eventuele reststukjes knakworst - worden meegebakken. Ook lekker.

Recept broodje ookworst

Brooddeeg met hot ketchup erdoor (zie voor het recept het blogje over de hondenbroodjes), en per broodje 1,5 knakworstje.

Rol het deeg dun uit op een met bloem bestrooid werkvlak. Gebruik zoveel bloem als nodig is om het deeg niet te laten plakken. Snijd de knakworstjes doormidden, en per broodje een half knakworstje nog een keer doormidden. Leg de stukjes knakworst op het deeg zoals op de foto te zien is. Snijd het deeg in rechthoeken, rol die om de worststukjes heen en knijp de naad goed dicht. Buig het broodje in een mooie (r)ookworstvorm en laat ze op de bakplaat (wij doen er altijd een stuk bakpapier onder) rusten, 30-45 minuten. Kwast de broodjes in met melk (of met een ei dat met een eetlepel water is losgeklopt) en bak de broodjes ookworst 20-25 minuten bij 200 graden Celsius, of totdat ze een mooi kleurtje hebben.

3 opmerkingen:

Jedidja zei

Mmm, dat lijkt me wel wat!

adelheid zei

Haha, grappig bedacht! Het lijkt me dat het brood op deze manier wat droog is, of valt dat mee? Lijkt me wel wat om ook te proberen.

Karien zei

@Adelheid, het brood is sowieso niet droog omdat er veel vocht door het deeg zit. Ze drogen ook niet snel uit.